Näin pelastetaan Suomen hyvinvointiyhteiskunta

Kokoomukselle suurin ja tärkein tavoite lähivuosina on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen. Mielestämme ainoa vaihtoehto hyvinvointiyhteiskuntamme perusteiden ja tavoitteiden pelastamiseksi on sen hallittu uudistaminen. Kaikki, mitä puhumme taloudesta, verotuksesta tai rakenteellisista uudistuksista, ovat vain välineitä hyvinvointiyhteiskuntamme pelastamiseksi.

Kaikki suomalaiset puolueet kannattavat pohjoismaista mallia ja hyvinvointiyhteiskuntaa. Siitä ei saa sisällöllistä riitaa aikaiseksi. Vain keinot yhteisen tavoitteemme toteuttamiseksi vaihtelevat. Äänestäjien valittavissa on, mihin tarjotuista keinoista hyvinvointimallimme pelastamiseksi eniten luottaa.

Suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla on kaksi valtavaa uhkaa edessään. Ensimmäinen on nyt läpikäytävän talouskriisin loppulasku. Toinen on väestömme nopea ikääntyminen. Hyvinvointimallimme pelastaminen maksaa rutkasti rahaa. Siksi on puhuttava taloudesta, jos tahtoo puhua hyvinvoinnista.

Nyt elvytyksen vuoksi tehtävät valtavat alijäämät on saatava kuriin talouskasvun taas alettua. Maailman-talouden notkahtaessa työllisyyttä on pidettävä yllä velkarahalla. Emme voi silti velkaantua loputtomiin. Se veisi pohjan tulevalta hyvinvoinniltamme.

Siksi ensi vaalikaudella on tehtävä vaikeita ratkaisuja. Se tarkoittaa veronkiristyksiä ja vähemmän tärkeiden menojen karsimista. Niiden toimenpiteiden ainoa tarkoitus on hyvinvointimme pelastaminen.

Myös rakenteita on uudistettava. Palvelutuotannon tehostaminen tarkoittaa verovarojen fiksumpaa käyttöä. Sen vastakohta, tehottomasti tuotetut palvelut, on yhteisten varojen tuhlaamista. Se on saman palvelun tuottamista kalliimmalla. Tehottomuudella saadaan aikaan heikommat palvelut tai vähemmän palveluita.

Myös suomalaisten työuria on pidennettävä ja työllisten määrää työikäisistä on nostettava. Vain työtä tekemällä voimme velkamme maksaa. Vaikka juuri nyt talouden kurimuksessa moni menettää vanhan työpaikkansa, on maailmantalouden lähdettyä käyntiin taas pula osaavasta työvoimasta.

Suomen malli Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tarkoittaa mallia, jossa jokaiselle tarjotaan tasa-arvoiset mahdollisuudet pärjätä elämässään ja toteuttaa unelmiaan riippumatta synnynnäisistä lahjoista tai sosiaalisesta asemasta.

Suomalaisessa mallissa jokaiselle tarjotaan turvaa elämän sattumanvaraisuuksien varalle. Kokoomuksen hyvinvointimallissa jokaisesta huolehditaan hyvin sairauden tai vammautumisen kohdatessa ja vanhuuden koittaessa.

Miten nämä tavoitteet sitten toteutetaan?

Hyvinvointiyhteiskunta tarjoaa kaikille avointa laadukasta koulutusta sekä mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen. Suomalaisessa mallissa järjestetään laadukas sosiaaliturva, jonka avulla autetaan takaisin jaloilleen ne, jotka ovat elämässään kompastuneet sekä huolehditaan arvokkaasti niistä, jotka eivät yksin itsestään pysty huolehtimaan. Kokoomuksen malliin kuuluu myös aivan jokaiselle järjestetty laadukas terveydenhuolto sekä vanhuudenhoito.

Se miten nämä tavoitteet toteutetaan, ovat ainoastaan välineitä hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseksi. Sillä, tuottaako kunta itse hammaslääkäripalvelun vai antaako se maksusitoumuksen saman palvelun hankkimiseksi yksityiseltä hammaslääkäriltä samaan hintaan, ei ole merkitystä itse tavoitteen ja hyvinvoinnin suhteen.

Kokoomukselle tärkeintä on vain tavoite, suomalaisen hyvinvointimallin pelastaminen.

Luovuus kunniaan Hyvinvoinnin pelastamisen ja uudistamisen lisäksi on myös rakennettava tulevaa. Meidän suomalaisten pärjäämisen edellytykset ovat korviemme välissä. Maksuton koulutusjärjestelmä ei ole ainoastaan mahdollisuuksien tasa-arvon tae. Maailman parhaalla koulutuksella saamme suomalaisten henkiset voimavarat kukoistamaan.

Meillä on maailman parhaat peruskoulun oppimistulokset. Jatkossa on huolehdittava, että saamme jatkettua tuon maailman parhaan osaamisen myös korkeakouluihimme. Nyt maailman parhaista peruskoululaisista tulee keskinkertaisia korkeakoulutettuja.

Pelkällä tiedolla ei pärjätä. Meidän on heräteltävä ja valjastettava suomalaisten luovuutta. Yliopistouudistus parantaa yliopistojen autonomiaa sekä lisää niiden resursseja ja mahdollisuuksia panostaa luovuuden lisäämiseen.

Aalto yliopisto on vielä oma lukunsa. Missään ei ole aiemmin laitettu vastaavasti taiteen, kaupan ja tekniikan korkeinta opetusta yhteen ja lisätty resursseja merkittävästi. Aalto yliopistolla on mahdollisuus luoda jotakin todella uutta. Niistä hedelmistä me suomalaiset pääsemme nauttimaan tulevaisuuden hyvinvointina.

Mutta luovuus ei ole vain jotakin mitä syntyy yliopistoissa ja käytetään kaikkein korkealentoisimpiin ideoihin. Luovuuden avulla aivan kaikki tekeminen ja työ kehittyvät ja uudet ideat valtaavat alaa. Sille pitää antaa tilaa, aikaa ja vapautta.

Luovuus syntyy arjen työssä ja tekemisessä, kun ihmisiä rohkaistaan yrittämään ja epäonnistumaan, suvaitaan erilaista sekä synnytetään uusia ajatuksia kulttuurien kohtaamisesta. Siitä syntyvät into, tieto ja taito, joilla suomalaista hyvinvointia jatkossa luodaan.

Kirjoittaja on valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.