Näin puhui Sarasvuo

Lopulta kävikin hyvin: yritysvalmentaja Jari Sarasvuo tuli lemmenlomalle Lontoon sijasta Kuopioon, kaupunginisät olivat kilvan yhtä hymyä ja Savo sai ilmaista tai kohtuuhintaista julkisuutta valtakunnan mitassa.

Tunnustan: suhtauduin koko hankkeeseen etukäteen epäillen, niin kuin aina, kun kyse on byrokratiavetoisesta imagolla kikkailusta. Mutta kuopiolaisten yritysten stipendi kaupungille ja lomakauden hilpeä julkisuus kuittasivat mainoskulut ynnä muut vaivat.

Mitä merkitystä vierailulla oli, niin että maakuntalehdenkin oli seurattava sitä niin tarkkaan? Ei mitään ja paljonkin.

Kyse oli Sarasvuon kaupitteleman huomiotalouden tyylipuhtaasta esimerkistä. Siinä yritykset ja yksilöt kilpailevat näyttävin tempauksin näkyvyydestä mediassa.

Sarasvuo, kaupunki ja media ikään kuin iskivät silmää toisilleen: leikki jatkukoon. Pääasia että pokka pitää. Välillä syntyi tosin vaikutelma, kuin kaupungin johdolla olisi hymy hyytynyt, kun Savon Sanomatkin uutisoi perusteellisesti vierailun toteutumisen vaiherikkaista käänteistä.

Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Tämä oli jutun juju, jonka Sarasvuo itsekin myönsi. Vitsi karkasi sen alulle panneiden hallinnasta ja kasvoi myös yritysgurua suuremmaksi.

Hehkutuksen keskellä voi palauttaa mieleen, että miljoonaomaisuuden kerännyt Sarasvuo on urallaan kohdannut myös ankaraa kritiikkiä. Menestyksen maallikkosaarnaaja on ollut varsinkin akateemisen älymystön hampaissa. Asiaa ei ole auttanut se, että Sarasvuo on kuitannut keskustelun silkkana pahansuopuutena tai kielteisenä ajatteluna.

Filosofi Heikki Mäki-Kulmala ironisoi Näin puhui Sarasvuo -pamfletissa maailmaa, jossa suotuisan vaikutelman antaminen on rehellistä työtä ja taitoa tärkeämpää. Pörssivetoisessa taloudessa on tärkeintä kertoa vakuuttavan tuntuisia tarinoita ja valaa uskoa ihmisiin.

Dramaturgi Outi Nyytäjä vertasi kirjassaan Menestys ja moraali Sarasvuota - ja kaikkia menestysvalmentajia - lahkolaisiin huijarisaarnaajiin. Nyytäjä tunnisti sisäisen sankaruuden retoriikassa aineksia uskonnollisesta käännytyksestä.

Amerikkalaisperäinen yksilön rajattomien kykyjen esiin manaaminen istuu huonosti suomalaiseen asialliseen, jopa vaatimattomuudella kerskuvaan kulttuuriin. Mutta ainakin niitten yritysten johdossa on uskottu Sarasvuohon, jotka ovat Trainer's Housen palveluihin mittavasti panostaneet. Ja ainakin Sarasvuon itsensä tapauksessa korostunut usko itseen muuttui kouriintuntuvaksi hyvinvoinniksi.

Pohjattoman itsetuntoiset ihmiset ovat usein sietämättömiä, myönnettäköön. Olisi suotavaa, että itsetunnolle löytyisi katetta henkilön todellisissa tiedoissa ja taidoissa.

Käytännön kokemus puhuu kuitenkin myös Sarasvuon oppien puolesta: optimistiset odotukset luovat uusille ideoille otollista ilmapiiriä. Huumori synnyttää hyvinvointia, suoraan ja välillisesti. Juuri tätä vierailu havainnollisti.

Toisinaan hyvät asiat syntyvät sivutuotteina. Savolaiset lemmenlomat on käsite, joka kantaa ainakin sesongin yli. Sarasvuon ja matkailuyrittäjä Pekka Sivosen sovitusta tapaamisesta voi syntyä jotain kiintoisaa. Sarasvuo suunnittelee Savon bisnesenkeliksi ryhtymistä. Näin synnytetään positiivista kierrettä - tyhjästä.

Loppujen lopuksi on epäolennaista, että kuhinan keskipisteeseen osui juuri Sarasvuo. Koiranvaateyrittäjän kekseliäästä lehti-ilmoituksesta alkanut nokittelu alkoi elää omaa elämäänsä. Kyse ei kuopiolaisittain ollut henkilöpalvonnasta, vaan vastaava jatkokertomus olisi voinut syntyä mistä alkusysäyksestä tahansa. Huomautus keisarin uusista vaatteista on tässä kohtaa tosikkomainen ja kadottaa kantavan idean.

Protestanttiseen ja järkiperäiseen kulttuuriimme on iskostunut ankara hyötyajattelu. Sen vastapainona tarvitaan aika ajoin huojennusta arkihuolista, kepeyttä ja karnevalismia - pinnallisuutta. Tämä on mitä vakavin, suorastaan elintärkeä asia. Viihde ja huumori on yhä useamman toimeentulon lähde kilpailtaessa matkailijoiden ja kuluttajien suosiosta.

Kirjoittaja on ajankohtaistoimituksen esimies.