Näkymätön mies johtajaksi

Tuli puhetta erään immeisen kanssa paikkakunnan kunnanjohtajasta. Siinä samassa sekunnissa tyyppi kysäisi, kuka se muuten onkaan täällä kunnanjohtajana.

Ehkä tämä ei edusta keskivertokuntalaisen tietämystä oman kunnan päättäjistä, mutta kertoo se toki jotakin.

Ainakin sen, että jos kunnan johtohahmo ei ole erityisen näkyvä persoona, etäiseksi omakin johtaja väkisin jää.

Puhumattakaan muista.

 

Esimerkiksi Pieksämäen kaupunginjohtajan nimen olisin ehkä pikkukaivelulla saattanut muistaa viikko–pari sitten. Mitään muuta mielikuvaa miehestä minulla ei ollut.

Mutta sitten Tapio Turunen täräytti luottamusmiesten olevan helvetin tyhmiä ja nyt minullakin on Turusesta jonkinlainen mielikuva. Syntynyt visio tuskin kertoo Turusesta totuutta edes pieniltä osin, mutta voivoi. Yksikin harhaheitto tietyissä tiloissa kun voi rysäyttää rikki koko kaupungintalon.

 

Iisalmessa uuden kaupunginjohtajan nimi, Jarmo Ronkainen, vahvistetaan todennäköisesti tänään maanantaina valtuuston kokouksessa. Ronkainen on Haukiputaan nykyinen kunnanjohtaja ja toimii samalla Oulun kaupungin elinvoimajohtajana.

Kaupunginhallitus oli yksimielinen esittäessään Ronkaista Iisalmen uudeksi johtajaksi. Perusteluissa hallituksen puheenjohtaja Iivo Polvi (vas.) korosti Ronkaisen tietämystä kunnallishallinnosta.

Mutta nounou. Eihän meille tietenkään kelpaa tyyppi, jolla on 13 vuoden kokemus kunnanjohtajan tehtävistä ja korkeakoulututkinto kunnallistieteistä ja joka oli soveltuvuustestissäkin paras.

Kun Ronkaista ehdotettiin, keskustelupalstoilla ja yleisönosastoilla alkoi narina, että tyypissä on pakko olla jotain mätää. Kepun jäsenkirja on takataskussa ja se ratkaisi. Ei kelvannut Rovaniemelle johtajaksi, mutta Iisalmeen tietenkin kelpaa ja muuta mukavaa.

Rusinana liemessä on se, että ei ole savolainen. Että sekin vielä!

 

Noh, tosiasiassa Jarmo Ronkainen on muutaman puhelun ja meilin perusteella vaikuttanut aivan normikaverilta. Hänen ammattitaidostaan ja johtamistavastaan en sitten tietenkään vielä tiedä mitään. Eikä tarvitsekaan.

Mutta kaupunginvaltuuston pitää tietää. Sekä persoonasta että taidosta.

Suositus kaupunginhallitukselta ei saa olla täysin itsestään selvä kannustin. Eihän vain suosituksen perusteella ovi avaudu muihinkaan työpaikkoihin. Siksi onkin rapsakan kummallista, että kunnan painavin päättäjä, valtuusto, ei saa nähdä vilaustakaan tai kuulla pihaustakaan Ronkaisesta tai muistakaan ehdokkaista ennen kuin nuijaa pitäisi nuijia tänään.

Haastatteluryhmänä kun toimi hallitus. Valtuustosta pääsi halutessaan mukaan vain puheenjohtajisto.

Tämän päivän valtuuston kokoukseen Ronkaista ei ole edes kutsuttu.

–Emme katsoneet tarpeelliseksi, totesi hallituksen puheenjohtaja. Melko uskomatonta ja kertoo vain siitä, että valtuustoa pidetään tässä tapauksessa poikkeuksellisen räikeästi vanhana kunnon kumileimasimena. Että mitä väliä näkeekö se lainkaan tulevaa kaupunginjohtajaa vai ei. Kunhan vaan päättävät, kun pohjatyö on tehty.

 

Satunnaisella valinnalla tehty soitto valtuuston edustajalle kertoo samaa tarinaa. Petri Karhu (vihr.) sanoo, että nyt päätös pitää tehdä toisen käden tiedon varassa.

–Olen yrittänyt kysellä haastatteluryhmältä, millaisia ehdokkaat oikein ovat. Olisin toivonut, että edes kärkikolmikko olisi esittäytynyt valtuustolle, Karhu sanoo.

Niin. Aika helppo homma olisi ollut roudata ehdokkaat paikalle.

Asioista voi päättääkin niillä hyvillä pohjatöillä, lautakuntien papereilla ja laskelmilla ja valtuusto voi kumileimata hyvällä omalla tunnolla. Mutta nyt on kyse henkilövalinnasta. Ihmisestä. Sellainen kai kaupunginjohtajakin on. Vaikka valtuusto pian vaihtuukin, on ihmeellistä, jos istuvalle porukalle on ok valita johtaja häntä edes näkemättä. Valtuusto alentaa siinä vain oman arvonsa ja antaa tarpeettoman törpön kuvan koko kunnallisesta päätöksenteosta.

 

Kirjoittaja on Savon Sanomien Ylä-Savon aluetoimituksen toimittaja.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.