Näkymät ovat ankeat

Konkurssien määrä on kasvanut talouden taantuman myötä. Tammi-huhtikuussa pantiin vireille 1 456 konkurssia. Se on kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten samana ajanjaksona. Ilmiö on vastaavanlainen kuin 1990-luvun laman aikana.

Konkurssi on hyvin ikävä tapahtuma. Se musertaa lukuisten yrittäjien elämäntyön ja aiheuttaa paljon tuskaa. Konkurssi johtuu yleensä viime kädessä siitä, että yrityksen liiketoiminta ajautuu esimerkiksi menekkivaikeuksien vuoksi kriisiin ja ulkopuolinen rahoitus loppuu. Näin tapahtuu Suomessa parhaillaan. On luultavaa, että konkurssiaalto kasvaa loppuvuoden aikana.

Tukalaan taloustilanteeseen joutuneet henkilöt turvautuvat joskus myös laittomiin konsteihin ennen firman konkurssia. Varoja pyritään siirtämään velkojilta piiloon, hankitaan tekaistuja kuitteja, jätetään verot ja työantajamaksut maksamatta sekä kirjanpito pitämättä. Silloin syyllistytään konkurssirikoksiin.

Viime talouslama työllisti paljon talousrikostutkijoita. Konkurssirikokset tulevat ilmi yleensä viiveellä. On luultavaa, että poliisi ja verottaja saavat tutkittavakseen lukuisia konkurssirikosjuttuja lähivuosina. Niiden selvittäminen on usein hyvin työlästä ja pitkäkestoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.