Näkymät ovat ankeat

Konkurssien määrä on kasvanut talouden taantuman myötä. Tammi-huhtikuussa pantiin vireille 1 456 konkurssia. Se on kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten samana ajanjaksona. Ilmiö on vastaavanlainen kuin 1990-luvun laman aikana.

Konkurssi on hyvin ikävä tapahtuma. Se musertaa lukuisten yrittäjien elämäntyön ja aiheuttaa paljon tuskaa. Konkurssi johtuu yleensä viime kädessä siitä, että yrityksen liiketoiminta ajautuu esimerkiksi menekkivaikeuksien vuoksi kriisiin ja ulkopuolinen rahoitus loppuu. Näin tapahtuu Suomessa parhaillaan. On luultavaa, että konkurssiaalto kasvaa loppuvuoden aikana.

Tukalaan taloustilanteeseen joutuneet henkilöt turvautuvat joskus myös laittomiin konsteihin ennen firman konkurssia. Varoja pyritään siirtämään velkojilta piiloon, hankitaan tekaistuja kuitteja, jätetään verot ja työantajamaksut maksamatta sekä kirjanpito pitämättä. Silloin syyllistytään konkurssirikoksiin.

Viime talouslama työllisti paljon talousrikostutkijoita. Konkurssirikokset tulevat ilmi yleensä viiveellä. On luultavaa, että poliisi ja verottaja saavat tutkittavakseen lukuisia konkurssirikosjuttuja lähivuosina. Niiden selvittäminen on usein hyvin työlästä ja pitkäkestoista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.