Nöyrin mielin päättäjäksi

Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies, Pohjois-Savon entinen maakuntajohtaja Antti Mykkänen on toimittanut Valtuutetun käsikirjan oppaaksi kunnanvaltuutetuille. Se tuli hyvään saumaan, nyt kun uudet päättäjät aloittavat istuntokauttaan.

Jotkut heistä etenevät aikanaan pitkälle, esimerkiksi ministeriksi.

Oppaan ensimmäinen puolisko on antoisaa luettavaa, koska asiantuntijat antavat neuvoja valtuutettuna kehittymiseen. Loput kirjasta on pohdintaa kuntataloudesta ja kuntayhteistyöstä.

Valtuutetuksi kasvamista käsitellään melko harvoin, koska asiakysymykset hallitsevat keskustelukenttää. Mitä ylipäätään ovat hyvän valtuutetun ominaisuudet? Tällaisia kysymyksiä risteili monien äänestäjien päässä lokakuun kuntavaaleissa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan kuntalaiset arvostavat valtuutettua, joka on supliikki-ihminen, erottuvan aloitteellinen, pitää yhteyttä äänestäjiinsä sekä ajaa määrätietoisesti heidän etujaan.

Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä esiintymiskyky ja ulosanti. Olennaisinta ei aina olekaan, mitä poliitikko sanoo, vaan miten hän sen sanoo. Se jää paremmin mieleen. Näytelmäkerhoista ja muusta esiintymiskoulutuksesta on apua valtuutetun uralla.

Tavoitteita ajetaan läpi yhteistyö- ja neuvottelutaidoilla - ei jyräämällä.

Jos poliitikolla on hyvät vuorovaikutustaidot, häntä kuunnellaan. Puhetaidon kouluttaja Juhana Torkki muistuttaa, että inhimillisistä ominaisuuksista jaloin kyky on kyky puhua ja vaikuttaa puheella toisiin ihmisiin.

Inhimillinen sopiminen, puhe ja neuvottelu ovat yhteiskunnan rakentamisen ydintä. Muuten ei syntyisi esimerkiksi uusia Kallansiltoja ja kuntaliitoksia. Äänekkäästikin välillä keskustellaan, kuten on nähty Lääkelaitoksen työpaikkojen siirtämisessä Helsingistä Kuopioon.

Taitava puhuja saa takarivin torkahtelijankin avaamaan korvansa. Liian usein poliitikot jaarittelevat kaukana arjesta liihottelevaa liturgiaan. Silloin moni seuraa vaivihkaa kelloa.

Viestinnässä kohdataan vastaanottaja, missä on paljon kemiaa mukana. Jos poliitikko korostaa erinomaisuuttaan, asettuu toisen yläpuolelle ja pörhistelee tärkeänä höyheniään, hänet voidaan kokea ärsyttävänä.

Ylimielinen asenne on pahimpia virheitä, jos sanomansa aikoo saada perille. Myös vastapuoli haluaa arvostusta ja kunnioitusta. Ylikorostunut omahyväisyys huomataan. Ja mikä ikävintä, se syö ääniä vaaleissa.

Taitava vaikuttaja osaa olla kuunteleva, nöyrä, myönteinen, rakentava ja luontevasti huumorintajuinen. Sen vuoksi politiikka on vaikea laji.

Kun lunta tulee tupaan, kiukutella ei saa ainakaan julkisesti. Esimerkiksi puolueiden luottamushenkilöpaikkojen jaossa koettiin karvaita pettymyksiä, mutta moni malttoi nuolla haavansa hiljaisuudessa.

Julkisuuden pelisääntöihin on totuteltava. Kunnanvaltuutetut ja kansanedustajat tarvitsevat mediaa, joka tekee heidät tunnetuiksi äänestäjille. Näkyvyys tiedotusvälineissä korvaa monta tupailtaa.

Mediaa ei voi ohjata ulkopuolelta. Toimitukset itse päättävät, mikä on uutinen, ketä haastatellaan ja mitä kysytään. Puolueiden puolesta vastaa yleensä valtuusto- tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hänellä pitää olla erinomaiset viestintätaidot.

Eduskunnan tiedotuspäällikkö Marjo Timonen muistuttaa oppaassa, että turhan herkkähipiäinen ei kannata olla median kanssa. Virheet ja vääristelyt on hyvä toki korjata. Asiallinen palaute ja uudet keskustelunavaukset tuovat enemmän tulosta kuin äksyily.

Välillä julkisuuteen joutuu haluamattaan. Syynä voi olla kärähtäminen rattijuoppoudesta tai ylinopeudesta. Uutinen tehdään, koska median tehtävänä on valvoa vallankäyttäjiä.

Kuopiossa julkisuuteen nostettiin kaupunginvaltuutettu Kalle Keinänen, joka laittoi paperinkeräykseen sosiaali- ja terveyslautakunnan salaisia asiakirjoja. Käräjäoikeuden tuomio on nyt menossa hovioikeuteen.

Asian uutisointi ei vastoin monien odotuksia pudottanut Keinästä valtuustosta. Hän sai vasemmistoliittolaisista toiseksi eniten ääniä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kaupunkitoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.