Naapuria ei tunneta

Yleinen ajattelutapa on, että kaupungeissa ihmiset ovat vieraantuneet toisistaan ja että maalla he taas tuntevat naapureittensa asiat liiankin hyvin.

Mutta ajat muuttuvat ... Esimerkiksi Juankoskella, joka kutsuu itseään "country cityksi" eli "maalaiskaupungiksi", hakee kaupungin valtapuolue keskusta jo kunnallisvaaliehdokkaita lehti-ilmoituksen avulla. Kaikki, jotka hyväksyvät hengessään puolueen muutamat keskeiset kunnallispoliittiset periaatteet, voivat vapaasti ilmoittautua mukaan syksyn suureen poliittiseen koitokseen.

Keskustapuolueella on tunnetusti laajin jäsenkunta ja etenkin maaseudulla. Millainen mahtaa olla Juankoskellakin muitten puolueitten henkinen tila, jos keskustakin joutuu etsimään ehdokkaita avoimella haulla?

Tähän on joka tapauksessa tultu, ja pakostakin on kysyttävä, että miksi? Kahden palstan vaali-ilmoitus kertoo, että maaseudullakin elämä on yksityistynyt, privatisoitunut, ja sen myötä polut naapureihin umpeutuneet.

Toisaalta se paljastaa, etteivät edes puolueaktiivit ole enää halukkaita asettumaan ehdokkaiksi. Kokevatko he, että työ valtuutettuna ei anna enää sitä, mitä se joskus on ehkä antanut.

Kunnanvaltuuston kokoukset ovat monesti jo läpihuutojuttuja, kun suuret periaatepäätökset on tehty toisaalla. Kuntien palvelurakenteita muuttava Paras-hanke todennäköisesti vähentää edelleen ainakin pienempien kuntien ja kaupunkien valtuutettujen valtaa, jos esimerkiksi taloudellisesti keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon asiat siirtyvät toisten elinten päätettäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.