Naapurikammoiset

Muualla kuin Suomessa syntynyt soitti ja kertoi ilkeämielisestä naapuristaan, joka ei siedä hänen ulkomaalaista taustaansa. Inhottavaa kielenkäyttöä on kuultu riittämiin ja pinna kiristyy jo koko kulmakunnalla.

Poliisi on yrittänyt selvittää tilannetta, mutta mitäpä virkavalta hankalalle naapurille voi. On vaikea käskeä, että teidän pitää tulla toimeen keskenänne.

Osalla meistä ärsytyskynnys on todella alhaalla. Onko vinoilun aihe, että toinen on maahanmuuttaja? Tuolla logiikalla ulkomailla asuvat suomalaiset joutuisivat samalla tavalla nokittaviksi.

Tässä esimerkissä voi olla kyse jostakin muusta kuin naapurin rasistisesta taipumuksesta. Joku asia saattaa saada naapurin provosoitumaan, jolloin hän alkaa käyttäytyä kummallisesti. Voisiko syynä olla liian pienen reviirin synnyttämä ahdistus?

Kymmenet sukupolvet ennen meitä ovat asuneet kaukana toisistaan suuressa erämaassa. Pitkä perinne näkyy edelleen maaseudulla, jossa viljelijät ovat rakentaneet kodin peltojensa keskelle. Muualla Euroopassa talot ovat yleensä samassa rykelmässä kylänä ja pellot sen ympärillä.

Nykyään työpaikat ovat keskittyneet kaupunkeihin, jonne lähes kaikki asukkaat on pakattu. Nukkumalähiöissä naapurin kohtaa silmästä silmään piskuisen tontin rajalla. Omasta keittiön ikkunasta näkee, mitä hän valmistaa ruuaksi.

Kerrostalossa asutaan yhdessä kasassa ja lähes ventovieraiden kanssa ajellaan ylös alas hissillä.

Entä jos geenimme eivät ole ehtineet mukautua tähän nopeasti muuttuneeseen asumistapaan?

Monet meistä haluavat käyskennellä suurissa metsissä ja aistia mystistä turvallisuuden tunnetta nuotion äärellä istuessaan. Ne ovat muistoja kaukaa, kun tuli takasi eloonjäämisen lämpönä ja kypsensi ruuan.

Ei ole ihme, että Suomessa on valtava määrä kesämökkejä näin pienelle kansakunnalle. Katsokaa pääkaupunkiseudun ulosmenoteitä kesäisenä perjantai-iltapäivänä: sieltä nousee loputon autohelminauha. Luonto ja rantasaunat kutsuvat heitä lepuuttamaan hermojaan.

Olemme vasta hiljattain tulleet kaupunkeihin korpimaisemista. Sinne kaipaamme vielä pitkään takaisin.

Haaveilu on sallittua. Suomalaisen ihannekoti on omakotitalo kaupungin keskustassa järven rannalla. Sieltä olisi hyvä heittää katiska järveen. Myönnämme, että töissä pitää käydä kaupungissa, mutta haluamme hinata sen geeneihin koodatun korpiasumuksen mukanamme.

Onko meillä liian ahdasta? Rottakokeissakin on todistettu, kuinka liian pieneen häkkiin survotut rotat käyvät toistensa kimppuun. Eivät kaavoittajat kuitenkaan piirrä hehtaaritontteja kaikille. Sellaisiin lämpöputki- ja katuverkkoihin veronmaksajien rahat eivät riitä.

Kun isoa reviiriä ei enää saada, pitää opetella elämään vieri vieressä ja päällekkäin.

Ensimmäisiin pelisääntöihin kuuluvat hyvät käytöstavat. Tervehditään, päivitellään vähän säitä tai muuten vaan kuulumisia vaihdellaan. Kun toiseen tutustuu hyvällä tahdolla, epäluulot murenevat ja naapurin huomaa olevan kelpo ihminen.

Asiallista ei sen sijaan ole arvostella mitään sellaista, joka on toisen oma asia. Tuollaiset mölyt on pidettävä mahassa. Vai antaako arvostelija huomautuksillaan ymmärtää, että toistenkin pitää omaksua hänen arvonsa, elämäntyylinsä ja jopa etninen taustansa?

Eri asia on, jos naapuri ei noudata järjestyssääntöjä, vaan muun muassa mekkaloi ihmisten nukkuma-aikaan. Ennen radiossa muistutettiin, että älkää soittako radiota liian kovaa, koska naapuri saattaa tarvita lepoa. Silloin harjoiteltiin kerrostaloasumista.

Nykyiset sukupolvet ovat oppimassa elämään tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla, vaikka henkireikää luontoon välillä haetaan. Jos joku ei tällaiseen asumistapaan sopeudu, hän voi etsiä jostakin sen kaipaamansa laajemman reviirin.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kaupunkitoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.