Naapurit auttavat taas pahimman yli

Talvi näyttää taas tapansa, kun Venäjän pohjoisten osien ylle levittäytynyt korkeapaine on ottanut myös suomalaiset kylmään syliinsä useammaksi päiväksi. Jos viime vuoden lopulla ja juuri päättyneen tammikuun aikana säästettiin sähkössä, niin nyt sitä kulutetaan sitten enemmän, kuin kotimaiset voimalat ehtivät jauhaa.

Sähkönkulutus on noussut viime päivien pakkasilla yli 13 000 megawattiin, mikä ylittää kotimaisen tuotannon parilla tuhannella megawatilla. Puuttuva sähkö on saatu pohjoismaisen sähköpörssin kautta lähinnä Ruotsista. Pienempiä määriä on ostettu Norjasta ja Venäjältä.

Kotimaisen sähköntuotannon riittämättömyys on karua arkea jo pitemmältä ajalta. Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan viivästyminen useilla vuosilla on ollut ikävä ja kallis yllätys kaikille suomalaisille eikä vain voimalan tilanneelle Teollisuuden Voimalle TVO:lle. Kotimaisen tuotantokyvyn vaje on sitä paitsi kasvanut niin suureksi, ettei yksi ydinvoimala vielä riitä kattamaan vajetta. Tilaa ja tarvetta on vielä ainakin niille kahdelle seuraavalle jättihankkeelle, joiden toteuttamista parhaillaan valmistellaan.

Energiapolitiikkaa on harjoitettu Suomessa jotensakin sinisilmäisesti. Uustuotannon rakentamista on jarrutettu tieten tahtoen siinä hurskaassa uskossa ja toivossa, että sähkön käyttö ei Suomessa enää lisäänny, vaan päinvastoin siinä voidaan jopa säästää.

Taloudellisen laman aikana nämä utopiat näyttävät toteutuvankin, kun tuotannon supistuminen vähentää automaattisesti energian tarvetta teollisuudessa ja liikenteessä. Omaa sähköä olisi nykyisellä tuotantokapasiteetillakin riittävästi, jos kansalaiset suostuisivat tinkimään reilusti elintasostaan. Kauniista puheista huolimatta siihen ei tunnu löytyvän kuitenkaan yleisempää valmiutta.

Laman vaihtuessa nousukaudeksi ja viennin päästessä taas kunnon vauhtiin, suomalaiset palaavat hengessään taas hyvin nopeasti iloisiksi kuluttajiksi, joka näkyy välittömästi myös sähkön ja muun energian kulutuksen reippaana lisääntymisenä. Jos kansantalouden halutaan kasvavan, se edellyttää silloin myös lisäystä sähköntuotantoon. Tämä on puhdasta matematiikkaa, jota kaikki eivät ymmärrä tai ole ymmärtävinään Suomessa.

Suomalaisten nykyinen korkea elintaso on saatu aikaan menneitten vuosikymmenten rohkealla energiapolitiikalla. Tilastot osoittavat vääjäämättömästi, miten elintaso ja sähkönkulutus ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa.

Tietoyhteiskuntaan siirtyminen ei vähennä energian tarvetta, vaan päinvastoin lisää sitä. Jokainen kotiin hankittu sähköinen laite vaatii oman annoksensa kilowattitunteja toimiakseen. Näin paukkupakkasten keskellä voi jo kauhistella etukäteen, mistä maahan saadaan riittävästi virtaa, jos ja kun merkittävä osa autokannastakin vaihtuu sähkökäyttöiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.