Nahistelu jatkuu

Ukrainan presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros päättyi haastajan Viktor Janukovitshin voittoon. Näin kai on pakko todeta, vaikka nykyisen hallitusrintaman ehdokas, pääministeri Julia Tymoshenko ei ole halunnut vielä tunnustaa tappiotaan.

Vaalitaistelu oli tasainen ja tuloslaskenta läntisten vaalitarkkailijoiden mielestä harvinaisen rehellistä. Näin häviölle jääneen "oranssin" puolen on pakko tunnustaa tosiasiat ja antaa venäläismielisenä pidetylle Janukovitshille se asema, joka hänelle vaalien perusteella kuuluu.

Pulinat pois! Suomen poliittisesta historiasta tuttu ohje olisi paikallaan nyt siis myös Ukrainassa, joka maantieteelliseltä sijainniltaankin vastaa meitä. Idän ja lännen rajamaana se joutuu ratkaisuissa katsomaan samanaikaisesti sekä länteen että itään.

Pääministeri Tymoshenkon ja nykyisen presidentin Viktor Jushtshenkon kannattajat ovat leimanneet Janukovitshin Venäjän ystäväksi, mutta Janukovitsh itse on vakuuttanut, että hyvistä Venäjän-suhteista huolimatta Ukrainan on jatkettava yhteistyön lisäämistä Euroopan unionin kanssa.

Vaikka Venäjä on vaativa naapuri, sen kanssa Ukrainan on koetettava tulla toimeen, koska maan energiahuolto on sidoksissa Venäjään. Taannoiset kaasukiistat ovat osoittaneet, miten tuhoisat seuraukset energiatoimitusten loppumisella voi olla. Tuotantokoneistonsa uudistamiseen Ukraina tarvitsee sen sijaan apua lännestä, Venäjältä sitä ei löydy.

Viljavana ja väkirikkaana maana Ukrainalla on erinomaiset mahdollisuudet nostaa kansalaistensa elintasoa kohti eurooppalaista keskitasoa, kun se vain saa yhteiskunnalliset ja poliittiset olonsa jollain keinoin vakiintumaan. Ei ole maan itsensä, EU:n tai Venäjänkään etu, jos johtavat poliitikot jatkavat viime vuosien tapaan puhtaasti henkilökohtaista nahisteluaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.