Naiset pakenevat joukolla

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen , 35, (kesk.) ilmoitti, ettei enää asetu kansanedustajaehdokkaaksi. Samoin tekivät kansanedustajat Satu Taiveaho (sd.), 33, Janina Andersson (vihr.), 39 ja Tanja Karpela (kesk.), 39.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.), 37, kieltäytyi keskustan puheenjohtajaehdokkuudesta ja samalla pääministeriydestä. Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.), 44, luopui opetusministeriydestä.

Paikallisella tasolla Maaningan kunnanjohtaja Soile Lahti , 34, kieltäytyi Maaningan ja Siilinjärven yhteisestä kunnanjohtajuudesta.

Kaikki nuoret naiset sanoivat syyksi perheen ja pienet lapset. He haluavat viettää enemmän aikaa läheistensä kanssa.

Iisalmen-vierailullaan tammikuun lopussa kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.), 42, ei nähnyt naisten kieltäytymistä johtopaikoista ongelmallisena.

- Lehtomäki ja Sarkomaa jatkavat edelleen erittäin vaativassa työssä, hän sanoi valtakunnan nimistä.

Kyllä jatkavat, mutta olennaista on, etteivät he halunneet yletä. Eivätkä paikat varmaankaan mene muille nuorille naisille.

Kun nuoret naiset vetäytyvät päätöksenteosta, jäävät päivähoidosta, äitiys- ja perhevapaiden pituuksista ja neuvolapalveluista päättämään enimmäkseen keski-iän ylittäneet miehet.

Miten esimerkiksi raskauden aikaisten ultraäänitutkimusten siirto Kiuruvedeltä Iisalmeen heitä liikuttaa muuten kuin kulueränä?

Naiset tarvitsisivat esitaistelijan tai oikeastaan -taistelijoita, jotka muuttaisivat politiikan ja työelämän työntekotapoja niin, että jatkuvista iltamenoista ja ylityön puolelle lipsuvista pitkistä päivistä päästäisiin.

Kukapa haluaisi uhrata perheensä esitaistelulle? Eivät ainakaan edellä mainitut naiset. Enkä minäkään, ei sen puoleen.

Tosiasia vain on, ettei työelämäkään palaa lapsen saamisen jälkeen ennalleen. Lapsi on haettava hoidosta tiettyyn aikaan ja hänen kanssaan haluaa olla illalla päivän eron jälkeen. Silloin töitä ei voi jatkaa illalla.

Koska kotona ollaan enemmän kuin ennen, sitä on siivottava useammin. Ruokaa täytyy olla tarjolla säännöllisesti, joten ostosten suunnitteluun ja kaupassa käyntiin kuluu enemmän aikaa kuin ennen. Pikkuiset tuottavat pyykkiä useita koneellisia viikossa.

Aika perheen kanssa olemiseen ja kotitöiden tekemiseen on otettava entisistä ylitöistä tai harrastuksista.

Vaikka kotityöt ja lastenhoito jaettaisiin kuinka tasan puolison kanssa, työt lisääntyvät kummallakin. Kodin ja lasten hoidossa voi käyttää apuna mummoja, ukkeja ja ostopalveluita, mutta entä jos haluaa iltaisin olla itse kotona lasten seurassa?

Silloin on luovuttava politiikan ja yrityselämän johtopaikoista, niin naisten kuin miestenkin.

Tiedän esimerkiksi kaksi ekonomimiestä, jotka vaihtoivat lasten syntymän jälkeen työpaikkaa valtion omistamiin kellokorttiyrityksiin. Niissä ylityöt pidetään vapaina eikä työmatkoja ulkomaille ole.

Jakautuvatko työmarkkinat ja politiikan huippupaikat jatkossakin niin, että vaativilla johtopaikoilla ovat vain lapsettomiksi jäävät miehet ja naiset sekä keski-iän ylittäneet?

Kun työelämästä tulee yhä vaativampaa, perheen valinneiden työmarkkinat eriytyvät lapsettomista ja lapset jo isoiksi kasvattaneista.

Tulevaisuudessakaan ei voi valita molempia: vallakasta ja vastuullista työtä sekä perhettä. Jos valitset perheen, niittaat samalla itsesi ruohonjuuritason suorittajaksi.

Näin on jo käynyt Yhdysvaltain Piilaaksossa. Eihän rokinkaan pitänyt tulla Amerikasta Suomeen silloin 1950-luvulla.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Ylä-Savon aluetoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.