Naisten johdolla

Viime lokakuussa valitut kuntien ja kaupunkien uudet valtuustot eivät ole vielä ehtineet järjestäytyä virallisesti. Epävirallisesti on kuitenkin pidetty runsaasti palavereita ja selvitelty joskus jopa hyvin tunteikkaasti ja intohimoisesti, kuka uusista valtuutetuista on paras mihinkin luottamustehtävään.

Pohjois-Savon valinnoissa etukäteishuomio kohdistuu pakostakin Kuopioon, koska koko maakunnan menestys on sidoksissa pitkälti sen menestykseen. Jos Kuopion asiat ovat kunnossa ja jos kaupunki kasvaa, myös maakunta pysyy edes jollain lailla kehityksen vauhdissa mukana. Jos kuopiolaisten aika menee keskinäiseen välienselvittelyyn, riidat tuntevat nahoissaan kaikki pohjoissavolaiset.

Kuopion kunnallishallinnossa on nyt edessä historiallinen hetki ja muutos, kun sekä kaupunginvaltuuston että -hallituksen johtoon valitaan nainen. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi on keskustan valtuustoryhmä esittämässä Marja-Leena Puputtia, jolla on takanaan pitkä kunnallispoliittinen kokemus eri tehtävissä. Kokoomus taas ehdottaa kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi nousevaa johtotähteään Sari Raassinaa.

Naisvalta ei ole vierasta Kuopion valtuustolle, vaan päinvastoin jopa kaupungin tapa. Edit Terästö, Marja-Liisa Tykkyläinen, Irja Sokka, Leila Savolainen... Vahvat naiset ovat johtaneet valtuuston kokouksia 1970-luvulta lähtien, joten Marja-Leena Puputti on nyt vuorollaan seuraava lenkki tässä ketjussa. Kaupunginhallituksen johdossa on sen sijaan ollut tähän saakka miehiä, joten Sari Raassina on nyt ensimmäinen lajiaan tässä merkittävässä tehtävässä.

Luottamustoimet eivät ole oikein hoidettuna yksilöurheilua, vaan saumatonta joukkuepeliä. Kuopion luottamushallinnossa on nähty perinteisesti kaksi joukkuetta: yhtäältä urheilupuolue ja toisaalta sosiaalipuolue.

Valtuustoa ja hallitusta johtavat naiset työskentelevät ammateissaan julkisen terveydenhuollon puolella. Muodollisesti tilanne on siis 2-0 urheilupuolueen tappioksi, mutta käytännössä tilanne ei ole välttämättä yhtä selvä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.