Naisten johtamistaitoja tarvitaan yhä enemmän

Suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa työskentelee enemmän naisia kuin koskaan ennen. Keskuskauppakamarin tuoreen selvityksen mukaan hallitusten jäsenistä naisia on tällä hetkellä keskimäärin 27 prosenttia, suurimmissa pörssiyhtiöissä jo 33 prosenttia. Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana määrä on kolminkertaistunut.

Myös pörssiyhtiöiden toimitusjohtajiksi naiset nousevat yhä useammin. Määrä on vielä pieni, yhteensä vain yhdeksän, mutta heidät kaikki on palkattu muutaman viime vuoden aikana. Se kertoo yrityskulttuurin nopeasta muuttumisesta. Tulevaisuudessa naiset johtavat yhä useampia suuria organisaatioita.

Pörssiyhtiöissä naisten uratien pahimmat pullonkaulat löytyvät liiketoiminnan johtamisesta. Vaikka naiset kelpaavat hoitamaan yritysten tukitoimintoja kuten lakiasioita, viestintää ja sijoittajasuhteita, liiketoiminta uskotaan heidän käsiinsä yhä harvoin. Heikoin tilanne on teollisuudessa.

Tuntuu hämmentävältä, että vuonna 2017 naisten osuutta yritysten johdossa tarvitsee ylipäätään laskea ja tilastoida. Tehtävien tasaista jakautumista eri sukupuolta oleville ammattilaisille luulisi 100-vuotiaassa Suomessa itsestäänselvyydeksi – etenkin, kun naisten koulutustaso on jo keski-ikäisilläkin vähintään yhtä hyvä kuin miesten.

Luvut osoittavat, että niin sanotut lasikatot valmistetaan panssarilasista. Ylhäältä alaspäin katsottaessa lasikattoa on vaikea havaita. Siksi päätöksentekijöiden voi olla vaikea myöntää vanhan yrityskulttuurin vaikutusta tämän päivän ratkaisuihin.

Ratkaisuja tekevät miehet ja naiset uskovat vilpittömästi pestaavansa parhaita valitessaan johtajiksi miehiä. Toisinaan miehet ovatkin parhaita, toisinaan eivät. Pätevyys ei riipu sukupuolesta, mutta sen osoittamisessa miehet ja naiset käyttäytyvät eri tavoin.

Lasikaton alla ei ole puutetta osaamisesta vaan rohkeudesta ja luottamuksesta omiin kykyihin. Liian monet naiset on kasvatettu näkemään itsensä taidoiltaan vähäisempinä kuin he todellisuudessa ovat. Tämän vuoksi he eivät edes pyri vaativiin johtotehtäviin. Miesten kohdalla tilanne on usein päinvastainen, eivätkä he vetäydy hevin taka-alalle vaan nauttivat kilpailusta.

Äitiyttä pidettiin aiemmin vähintään hidasteena naisten etenemiselle. Käytännön esimerkit eivät tue tätä ajatusta. Perheen ja työn yhteen sovittaminen onnistuu johtajilta siinä missä muiltakin, ja myös miehet joutuvat tekemään työssään perhe-elämää koskevia arvovalintoja.

Nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä naisten osuus johtajista nousee väistämättä, sillä johtajien on oltava entistäkin taitavampia ja monipuolisempia. Liiketoimintaosaamisen lisäksi tarvitaan luovuutta, herkkyyttä ja sosiaalista pelisilmää.

Löytääkseen tulevaisuuden parhaat johtamisen ammattilaiset valitsijoiden on pakko katsoa nykyistä laajemmalle. Kykyjä täytyy etsiä myös perinteisten, miesvaltaisten urapolkujen ulkopuolelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.