Nato-miehet ja julkinen keskustelu

Kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on suivaantunut ylijohtaja Pauli Järvenpään äskettäisestä 60-vuotishaastattelusta. Vuodenvaihteessa Helsingin Sanomissa julkaistussa haastattelussa puolustusministeriössä työskentelevä Järvenpää ihmetteli sitä, että sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) julkistivat omat kielteiset Nato-kantansa jo ennen tekeillä olevan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmistumista.

Tuomiojan kritiikillä on kaksi kärkeä. Ensiksi hän paheksuu sitä, että kriittisiä Nato-käsityksiä esittävät leimataan keskustelun estäjiksi. Nato-kannattajat sen sijaan saavat koko ajan palstatilaa omille näkemyksilleen.

Toiseksi Tuomioja korostaa, että virkamiehet - kuten Järvenpää - virkatoimissaan toimisivat lojaalisti poliittisen johdon ja eduskunnan vahvistamien linjausten toteuttamiseksi.

Puolustusministeriön johtaviin virkamiehiin kuuluvan Järvenpään 60-vuotishaastattelu olisi siis Tuomiojan mielestä pitänyt jättää tekemättä, jotta Nato-kannattajille ei olisi annettu palstatilaa. Pitäisikö lehtien kiintiöittää syntymäpäivähaastattelunsa niin, että sekä Nato-kannattajat että jäsenyyden vastustajat saisivat yhtä paljon palstatilaa? Ei kai nyt sentään.

Järvenpään lojaalisuudesta taas ei paljon kerro se, että hän julkisesti suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen eri tavalla kuin presidentti ja pääministeri. Hänellä on oikeus lausua kantansa, varsinkin nyt, kun Suomen linjaa seuraaville vuosille vasta ollaan pohtimassa.

Samanlainen oikeus mielipiteisiinsä on tietysti myös presidentillä ja pääministerillä, vaikka Järvenpää onkin oikeassa siinä, että poliittisen johdon tiukat kannat lukkiuttavat keskustelua. Näyttää siltä, että tärkeimmistä linjoista on jo päätetty. Toisenlaisten näkemysten esittäminen on oman pään hakkaamista puuhun.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.