Natsiyhdistys ei voi turvautua sananvapauteen

Pirkanmaan käräjäoikeuden määräys Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamisesta on merkittävä ennakkopäätös perus- ja ihmisoikeuksien kannalta. Tuomiossa oikeusistuin osoittaa rajoja yhdistystoiminnalle, joka edustaa avointa natsismia ja rasismia, demokraattisten arvojen halveksuntaa ja väkivallan ihannointia.

Ryhdikkäässä linjauksessa yhteiskunta antaa viestin, ettei sananvapauden turvin tai perusoikeuksiin vetoamalla voida harjoittaa näiden arvojen kanssa räikeässä ristiriidassa olevaa toimintaa. Yhdistyksen väkivallan vähättelyltä hävisi viimeinenkin uskottavuus, kun sen aktivisti tuomittiin Helsingin Asema-aukion kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, ja edessä on valitusprosessi. Joka tapauksessa ratkaisu koskee vain kokoontumista vastarintaliikkeen nimissä. Mikään oikeuden määräys ei voi estää ihmisten vapaamuotoista tapaamista keskenään. Vastarintaliikkeen jäsenet voivat myös osallistua esimerkiksi laajemman äärioikeiston lailliseen soihtukulkueeseen itsenäisyyspäivänä Helsingissä.

Tärkeää on kuitenkin, että natsiaatteen levityksen talouspuolesta vastanneen Pohjoinen perinne ry:n toiminta lakkautetaan heti. Yhdistys on muun muassa julkaissut vihapuhetta levittävää Magneettimedia-lehteä. Valeuutismediat, rasistit ja natsit vetoavat kärkkäästi sananvapauteen. Näin ne käyttävät hyväksi juuri niitä perusoikeuksia, joita pyrkivät toiminnallaan ajamaan alas. Yksilöillä on oikeus omiin mielipiteisiin esimerkiksi maahanmuutosta. Vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan ei kuitenkaan pidä sietää vapautta ja demokratiaa räikeästi halveksuvaa yhdistystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.