Nautittava varoen

Nyt pelataan jo MM-areenoilla, mutta palataan vielä KalPan huikeaan kauteen ja sen aiheuttamaan ainutlaatuiseen buumiin.

Loistavasti pelanneesta ja energisestä nuoresta joukkueesta ja pursuavista katsomoista muodostui kiekkohurmos vailla vertaa. Vuosien taaperrus päättyi yllättäen mitaliin, KalPasta kasvoi kauden sensaatio.

Pienistä asioista tuli isoja. Juniorikoulun, valmennuksen ja organisaation kova työ palkittiin. Palaset loksahtivat kohdalleen ja junioreista kasvoi kaukalossa miehiä. KalPasta tuli hetkessä savolaisten ylpeydenaihe ja kuopiolainen menestystarina.

Loistojuttu, jolle toivoisi jatkoa.

Tärkeä tekijä buumin taustalla on savolaisten urheilufanien menestysnälkä.

Me olemme urheilukansaa, ja Kuopion ympäristössä on totuttu urheilussa menestymään. Mutta nyt laihoja vuosia on ollut jalkapallossa ja jääkiekossa niin paljon, että fanien ja ympäristön kaiho menestykseen on supersuuri. KalPan kohdalla vahvoja merkkejä tuosta nähtiin vuosi sitten A-junioreiden finaaleissa ja erityisesti nyt.

Play off -lippujen jonotus yllätti varmaan kaikki. Menestys sai aikaan innostuksen, joka pulppuaa yli.

Huippu-urheilun haaveiden toteutuminen ei ole koskaan sattumaan. Taustalla on pitkään jatkunutta laadukasta työtä. Tulos on aina ansaittava.

Toisaalta pelissä on paljon pieniä tekijöitä, jotka joskus loksahtavat paikalleen. Häkellyttävän menestyksen tai säälittävän rämpimisen ero saattaa olla pienen pieni, lähes veteen piirretty viiva. Kun menestys tulee nopeasti, hieman yllättäen, on riski seuraavan hetken mahalaskuun suuri. Järjen kadottaminen innostuksen taakse on helppoa, jopa luonnollista.

Onko nyt KalPan kohdalla tarpeellista kysyä, ymmärtävätkö kaikki mukana olijat ja ympäristö, mistä menestys tulee? Miten se tehtiin? Mitä se merkitsee? Mitkä sen haasteet ovat?

Jos perspektiivi puuttuu, framilta tullaan alas, kovaa ja korkealta. Nyt eletään etsikkoaikaan, jossa henkseleiden paukuttelu johtaa katastrofiin, toisaalta menestyksen kulttuurin rakentamisen mahdollisuudet ovat erinomaiset.

KalPan kausi oli yksinkertaisesti mahtava. Nyt joukkue vahvistuu. Odotusarvon nostaminen epärealistiselle tasolle tuossa yhtälössä on niin helppoa.

Kaupungin kahviossa puhutaan uusista pelimiehistä ja ensivuoden finaaleista. Perspektiivi on täydellisesti kadoksissa. Menestystä on niin helppoa verrata juuri edelliseen saavutukseen ja unohtaa kaikki muut. Tajuammeko, että olemme yhä pieni, eikä meillä oikeasti ole menestyksen kokemuksia? Isossa kuvassa KalPa on ja tulee olemaan vielä vuosia haastaja; kaiken pitää onnistua viimeisen päälle saadaksemme nauttia play off -peleistä.

KuPSin ympärillä ongelmat ovat tällä hetkellä toisenlaiset.

Häviävälle joukkueelle liian monet kääntävät selkänsä, juuri silloin kuin tuki olisi kaikkein tärkeintä. Sieluun koskee kokea, että vuosikymmenten suurin kuopiolainen nuorisokasvattaja ei ole päättäjien edessä edes uuden ruohomaton arvoinen.

Tuhansien nuorten parhaisiin lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin kuuluvat kiinnitykset KuPS:n juniorikouluun, jossa palloilua, elämäntapoja ja yhteisöllisyyttä on opeteltu. Miljoonat vapaaehtoiset tunnit läpi vuosikymmenten ansaitsevat arvonsa.

Organisaatiot, siellä olevat ihmiset ja erityisesti palloilevat juniorit tarvitsevat myös tulevaisuudessa esikuvia. Edellytysten luominen siihen on meidän kaikkien kuopiolaisten velvollisuus.

Kirjoittaja on Norjan mäkijoukkueen päävalmentaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.