Ne tulevat

Venäläiset tulevat! Venäläiset tulevat! Se oli yksi riemastuttavimmista elokuvista, joilla Hollywood hauskutti maailmaa kylmän sodan aikana.

Jenkit pelkäsivät venäläisiä yhtä paljon kuin venäläiset jenkkejä. Suomalaisten ei tarvinnut pelätä, kun meillä oli yya-sopimus, joka suojeli meitä sekä idältä länneltä.

Näin jälkikäteen ajateltuna neuvostoaika oli itse asiassa aika turvallista aikaa meidän suomalaisten kannalta. Tarkoin vartioitu raja takasi sen, että itse kukin pysyi omalla puolellaan.

Toista on nyt uuden svobodan, vapauden, aikana. Suomalaisilla ei ole juurikaan enää varaa tehdä turistimatkoja Venäjän ennen niin suosittuihin turistikohteisiin. Sen sijaan venäläiset tulevat ja ostavat käteisellä meidän rantojamme, hotellejamme ja ties mitä.

Uusimmat uutiset esimerkiksi Nilsiän Tahkovuorelta kertovat, ettei kyse ole enää mistään nappikaupasta: puhutaan kymmenistä miljoonista euroista. Mikään ei estä meitä savolaisia itseämme ostelemasta Nilsiän kaupungilta kylpylää tai rakentamasta kansainvälisen tason viiden tähden hotelleja. Jostain syystä olemme kovin saamattomia siinä suhteessa.

Syy on puhtaasti itsessämme: ei ole kymmeniä miljoonia eikä myöskään suurempaa intoa riskinottoon.

Paljon on meillä maassa niitä, jotka paheksuvat rikkaitten venäläisten intoa ostaa meiltä rantatontteja ja rakennuttaa niille kadehdittavan komeita lomamökkejä.

Pari iltaa sitten saatoimme jokainen katsoa televisiosta dokumenttia, jossa joukko entisiä innokkaita idänkävijöitä muisteli menneitä neuvostoturismin aikoja.

Votkaturisti!

Tuohon sanaan tiivistyi koko 1960-luvulta alkanut ja 1980-luvulle jatkunut laajamittainen matkailuharrastus. Pakattiin matkalaukkuun vaimon vanhat sukkahousut tai omat vanhat farkut, noustiin bussiin, ajettiin Leningradiin ja vaihdettiin tuomiset rupliksi. Yksillä sukkahousuilla sai juoduksi itsensä jo sellaiseen kuntoon, että siinä oli vähän raittiimmilla kanssamatkustajilla jo ihan kylliksi kestämistä. Ja mikä oli kunto, jos oli vielä toisetkin sukkahousut...

Ei oltu köyhiä eikä kipeitä, vaikka itse asiassa kyllä oltiin.

Olisiko parempi, jos tämän päivän venäläiset turistit käyttäytyisivät samalla tavalla kuin me suomalaiset pari, kolme vuosikymmentä sitten Leningradin ja Moskovan yökerhoissa tai Sotshin rannoilla?

Epäilen. Ainakin Suomen kauppiailla ei liene mitään sitä vastaan, että idästä tulleet matkailijat ostavat muutakin kuin halpaa suomalaista Koskenkorvaa. Tokkopa olisi Kuopion torillekaan kunniaksi, jos sen laitaan pysähtyisi venäläinen bussi ja sieltä purkautuisi neljä- viisikymmentä humalaista idän ihmettä huutaen ja melskaten ja tsuhnaa huutaen.

Jotkut suomalaiset kysyvät, mikseivät rikkaat venäläiset rakenna mökkejään Karjalan tasavallan koskemattomiin korpiin - niille samoille rannoille, jonne monen suomalaisenkin sydän halajaa, mutta jonne pääsylle Venäjän lait panevat tiukan topin.

Tähän kysymykseen riittää todennäköisesti yhden sanan mittainen vastaus: infrastruktuuri. Pietarista katsottuna Suomi on lähin maa, jossa saa kohtuullisen vaatimattomalla rahalla kaikki ne palvelut, joita ihminen tarvitsee miellyttävään elämiseen, vaivattomasti ja luotettavasti.

Me suomalaiset olemme turhan kranttuja. Meille eivät kelpaa rikkaat venäläiset, mutta eivät myöskään rahattomat Romanian mustalaiset.

Vuosikymmen sitten pelättiin, että saksalaiset tulevat ja ostavat rantamme.

He eivät tulleet, vaikka nyt he olisivat monien mielestä todellisia arvovieraita ja Suomen-ystäviä.

Venäläisistä huolestuneiden suomalaisten kannattaisi varmaan lähteä markkinointimatkalle Saksaan. Olisihan se somaa istua juhannusiltana jossain Rikkaveden tai Rasvangin rannalla ja kuunnella, miten toisessa naapurimökissä hoilataan Katinkaa, toisessa Die Fahne hochia, ja jostain järven takaa kiirisi siihen lomaan kotoinen käen kukunta.

Venäjä ja Saksa; juuri nehän ne ovat säädelleet Suomen kohtaloita viimeisimmän vuosisadan aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.