Neljässä minuutissa ehtii

Mitä neljässä minuutissa ehtii? Piti kokeilla.

Siinä ehtii käydä läpi valikoiman kotimaisia voimasanoja, ja päälle oleellisimman osan Tintti-sarjojen kapteeni Haddockin värikkäästä sadatteluvarastosta. Bassibazukki! Autokraatti! Ektoplasman varjokuva!

Neljässä minuutissa vetäisee myös kevyesti kaksikin punk-biisiä, joista toisessa tuomitaan jyrkästi ahneet sortajat ja toisessa ylistetään vapautta toimia oman päänsä mukaan.

Ensi tiistaina ja keskiviikkona on savolaiskuntien vuoro kuntauudistuksen kuulemiskierroksella Kuopiossa ja Mikkelissä.

Aikaa on neljä minuuttia kullekin, ja jos savolainen ei siinä ajassa ehdi puhua vastapuolta pyörryksiin, niin sitten hän on joku toisheimolainen. Hämeessä tai Pohjanmaalla ennätetään neljässä minuutissa sanoa: Arvoisa ministeri...

Leppävirran valtuustossa viime viikolla SDP:n Mia Hahtala ja Leppävirta-liikkeen Pekka Itkonen antoivat evästystä puheenjohtaja Aku Tuomaiselle (kesk.), jonka osaksi Leppävirran puheenvuoro on koitunut. He kehottivat Tuomaista mainitsemaan, että asiasta vallitsee kunnassa erilaisia mielipiteitä.

Kuntalaiset voivat tarkistaa livenä edustajansa onnistumisen. Leppävirran valtuustosalissa voi tiistaina seurata suoraa verkkolähetystä tapahtumasta.

Annetun evästyksen huomioonottaen tilanne suorastaan huutaa Tuomaiselta savolaismallista standardivastausta: Suattaa olla näenniin tai niinniin tai toesinpäenniin.

Kriittiset kunnat eivät muutenkaan usko hallituksen kuuntelevan.

Hallituksen toimissa on tiettyä sulokkuutta. Tiedättehän Putous-sarjan sketsihahmo Sulon: valtava torahammasmörkö, joka ärähtää karmeasti, ja vingahtaa sitten säikähtäessään omaa pelottavuuttaan?

Puheet pakosta ja vapaaehtoisuudesta vuorottelevat. Niin isoa lekaa hallituksella tuskin on, että työryhmän esitys 70 kunnasta toteutuisi.

Riittääkö pelote siihen, että kunnat yhdistyvät vapaaehtoisesti tai löytävät himmeliallergisille ministeriöillekin kelpaavan vaihtoehdon järjestää vanhenevan väestön kalliit palvelut? Etsintä on kuumeista. Oli aikakin.

Olin kahdeksan vuotta sitten Mikkelissä tilaisuudessa, jossa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kehotti Etelä-Savon kuntia pistämään palvelurakenteensa kuntoon ennen kuin se tehdään pakolla lainsäädännön kautta.

Täällä taitaa olla yhä varaa kahteen sairaanhoitopiiriinkin, heh heh, naureskelimme silloin kaikki Kietäväisen johdolla. Heh heh, edelleen.

Sitä vaihtoehtoa ei ole, ettei mitään tehdä. 2020-luvulla on jotenkin hoidettava myös etelän isot kaupungit, jotka silloin joutuvat kamppailuun nopean ikääntymisen kanssa, muistutti kuntakonsultti, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä tällä viikolla Sulkavalla järjestetyssä kuntakokoontumisessa.

Jo nyt jotkut kunnat ovat siinä tilassa, etteivät niitä kumppanitkaan halua, valtiovarainministeriölle kuntatalouden taustaselvityksen tehnyt Laesterä sanoo. Hänestä kuntarakenteen suurin huoli eivät ole kasvukeskusten kehyskunnat vaan ne pienet, jotka eivät pian oikeasti enää pärjää.

Kuntien vähentäminen sadalla tai kahdellakaan ei ongelmia yksin ratkaise, eikä toivottavasti aiheuta liikaa uusia. Palvelurakenne ja kunnille määrätyt tehtävät on joka tapauksessa mietittävä uusiksi.

Mistä aloitetaan? Kapteeni Haddockista? Tuhannen miljoonan tulenpalavan tyrskyn myrsky ja mylväys!

Kirjoittaja on Keski-Savon toimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.