Neljästä pienestä tulisi yksi pikkuisen isompi

Nilakan alueen neljä kuntaa eli Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto eivät ole jääneet tuleen makaamaan, vaan ryhtyneet oma-aloitteisesti selvittämään mahdollisuutta yhteistyön tiivistämiseen. Maanantaina julkistettiin kuntien teettämä alueen kilpailukykyselvitys, jonka viesti on kannustava: alueen neljällä kunnalla on yhdessä riittävä kilpailukyky uuden kunnan muodostamiseen.

Mahdollista on, että kilpailukykyselvitystä seuraa melko nopeassa tahdissa kuntaliitoselvitys. Valmiutta sellaiseen on tutkailtu jokaisen kunnan valtuustojen ns. iltakouluissa. Keiteleen ja Pielaveden kunnanvaltuustot ovat yksimielisesti kuntaliitosselvityksen takana. Vesannon valtuutetuista selvityksen takana on 80 prosenttia.

Sen sijaan alueen pienimmässä kunnassa Tervossa valtuutetut vilkuilevat myös muihin suuntiin. Nilakan kuntaliitoksen mahdollisuuden tervolaiset ovat valmiita selvittämään, mutta haluavat myös Suonenjoen ja Rautalammin mukaan selvitystyöhön.

Sen lisäksi Tervon valtuusto haluaa selvittää kuntaliitoksen mahdollisuuden myös Kuopion kanssa. Tämä on ymmärrettävää, sillä Tervo kuuluu selkeästi Kuopion työssäkäyntialueeseen. Valtiovarainministeriön kuntaosaston selvityksen mukaan Tervon pendelöintiaste (26%) Kuopioon on selvästi suurempi kuin esimerkiksi vuodenvaihteessa Kuopioon yhdistyvän Nilsiän (12,2%).

Nilakan alue ei olekaan aivan niin yhtenäinen kuin joskus ajatellaan. Tervosta poiketen Keitele, Pielavesi ja Vesanto ovat selvästi maakunnan työssäkäyntialueiden ulkopuolisia kuntia, joka tarkoittaa sitä, että niiden työpaikkaomavaraisuusaste on korkea. Keiteleellä se on jopa yli 110 prosenttia.

Kunnista Keitele sekä Pielavesi kuuluvat Ylä-Savon ja Tervo ja Vesanto Sisä-Savon seutukuntaan. Niinpä ainakin valtiovarainministeriön virkamiehet esittivätkin viime talvena, että Keitele ja Pielavesi voisivat selvittää liittymistä Iisalmeen. Tervon ja Vesannon taas olisi järkevä hakeutua Kuopion syliin.

Jos Nilakan kunta aikanaan päätetään muodostaa, siinä olisi asukkaita hieman yli 11500. Vuoteen 2030 mennessä väkiluku painuisi 10000:n tuntumaan. Kuntarakennelakiluonnoksen mukaan alle 20000 asukkaan kunnat olisivat velvollisia selvittämään kuntaliitosta alueen muiden kuntien kanssa. Pakkoa liitoksiin ei kuitenkaan kriisikuntia lukuun ottamatta olisi, hallituspuolueet ovat luvanneet. Niinpä uusi Nilakan kunta voisi jatkaa itsenäisenä.

Valmisteilla oleva sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus ei sekään nykylinjausten mukaan välttämättä pakottaisi Nilakan kuntaa uusiin ratkaisuihin perusterveydenhuollossa, sillä Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto ovat kaikki jo nyt mukana Kysteri-liikelaitoksessa.

Mitään helppoa tulevaisuutta Audiatorin tekemä kilpailukykyselvitys ei mahdolliselle Nilakan kunnalle silti lupaa. Selviytyminen itsenäisenä kuntana vaatii rakennemuutoksia ja ”varmuudella myös palvelutason alentamista”, niin kuin selvitykseen on kirjoitettu.

-----------------------

Alkuperäisessä kirjoituksessa väitettiin, että Tervo ja Vesanto kuuluvat Kuopion seutukuntaan. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan Tervo ja Vesanto kuuluvat Sisä-Savon seutukuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.