Nettikrääsä on laadultaankin usein sekundaa

Vanhan kansanviisauden mukaan halvalla ei saa hyvää. Alati kasvava verkkokauppa ei muodosta poikkeusta sanonnan pätevyyteen. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuoreen testin perusteella etenkin EU:n ulkopuolelta tilatut halpatuotteet voivat olla käyttökelvottomia. Pahimmillaan nettikrääsä on haitaksi terveydelle ja hengelle.

Tukes tutki 32:ta suosituilta verkkokauppa-alustoilta tilattua lelua, lastentarviketta, korua ja sähkölaitetta. Vain yksi tuotteista täytti eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Kaikki testatut lelut todettiin vaarallisiksi pikkulapsille. Suurin osa halvoista usb-latureista aiheutti sähköiskun tai tulipalon vaaran. Kosmetiikka ei sisältänyt ainesosia, joita luvattiin. Hopeakoruista yhdessäkään ei ollut jalometallia.

Tukes muistuttaa, että verkon kautta saa myös hyviä tuotteita. Näin on tietysti oltava, sillä muutoin kaupan täytyisi jossain vaiheessa hyytyä. Kampanjalla pyritään teroittamaan, ettei kuluttajansuoja ole EU:n ulkopuolella lähellekään samalla tasolla kuin unionin sisällä. Vastuu ostoksista ja niiden mahdollisesti vakavistakin seurauksista on kuluttajalla itsellään.

Terveydelle ja omaisuudelle koituvien riskien lisäksi innokkaassa nettishoppailussa on muitakin haittapuolia, kuten luonnonvarojen kuluminen turhuuksiin. Verkkokaupan Kiina-ilmiö, jossa pikkutavaraa tilataan massoittain Aasiasta, myös kuormittaa Postia ja aiheuttaa sille tappioita.

Kovin ristiriitaista on, että kehnoimmillaan roskaan verrattavaa tavaraa tilaillaan yhä innokkaammin netistä saamaan aikaan, kun toisaalla pyritään kierrätykseen ja esimerkiksi muovin käytön rajoittamiseen. Krääsä on krääsää, vaikka sen saisi puoli-ilmaiseksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Miljardiluokan juttu

Pitäkää riitanne, raivopäät

Sote kaipaa jatkossa joka miestä ja naista

Huuhaa ei kuulu julkisin varoin rahoitettavaksi

Hyvä kaupunki

Huono tasku on vain koriste

Rinteen poissaolosta haaste SDP:lle

Puolustusvoimat ryhtyi pakosta maineenhallintaan

Keskitytkö enää mihinkään?

Trump lietsoo kahtiajakoa vaalit jo mielessään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.