Neulalahden raivausurakka lisää turvallisuutta

Puolustusvoimat siivoaa parhaillaan Kuopion Neulalahtea muun muassa räjähdevaarallisista esineistä, jotta suunnitelmat Neulalahden-Savilahden alueen asuin- ja toimistorakennuksista, kaduista ja virkistysalueesta voidaan turvallisesti toteuttaa (Savon Sanomat 23.8.). Meneillään oleva alueraivausurakka on osoittautunut oletettuakin tarpeellisemmaksi. Vieressä on aikanaan ollut asevarikko, josta Neulalahden syvyyksiin on kipattu monenlaisia vaarallisiakin esineitä.

Kun Puolustusvoimien raivaustöissä liikuteltavien maamassojen määrä on ollut 260 kuutiota vuodessa, mistään sedimentin pöyhimisestä ei voi juuri edes puhua.

Puheet sedimentistä vapautuvista myrkyistä vaikuttavat siivoustoimien vähäisyyden vuoksi lähinnä pelottelulta. Sitä paitsi on hyvä huomata, että jos joku räjähteistä pamahtaa, siinä se vasta sedimentti liikahtaa. Toisaalta on luonnollisesti selvää, ettei pohjasedimenttiä pidä tarpeettomasti pöyhiä.

Viiden viime vuoden aikana aluetta ovat tutkineet Puolustusvoimien lisäksi Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ely-keskus, Geologian tutkimuskeskus ja Itä-Suomen yliopisto, eikä pohjatutkimusten tuloksissa ole ilmennyt mitään outoa, ellei lukuun oteta yliopiston yhtä mikromuovitutkimusta kahdessa otantapisteessä. Toisin sanoen ranta-alueiden tutkimuspisteistä otetuissa sedimenttinäytteissä tutkittujen haitta-aineiden pitoisuudet eivät ole olleet olennaisesti koholla.

Turhien jälkipuheiden ja luulottelujen välttämiseksi on Puolustusvoimien silti paikallaan selvittää urakan valmistuttua ensi vuoden lopulla, ovatko raskasmetallipitoisuudet muuttuneet johonkin suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.