Neuvoloita tarvitaan

Aika tihkuu seksiä, mutta sukupuoliasioista tämän päivän nuoret tietävät edelleen harvinaisen vähän. Näin on pääteltävissä tiedoista, joitten mukaan nuorten äitien abortit ovat lisääntymässä. Yli 1 200 yhden lapsen äitiä turvautui viime vuonna raskauden keskeytykseen, kun toinen lapsi oli lähtenyt syystä tai toista alulle turhan aikaisin.

Koulujen ja neuvoloiden pitäisi periaatteessa antaa tämän päivän nuorille pareille riittävä perusvalistus sukupuoliasioista. Jostain syystä oppi ei mene kuitenkaan toivotulla tavalla perille. Joissakin perheissä uskotaan perimätietoon, jonka mukaan nainen ei tule raskaaksi imetysaikana. Yhtäältä seksi on ehkä arkipäiväistynyt liikaakin ylettömän tarjonnan vuoksi, joten siihen ei osata enää suhtautua asian vaatimalla vakavuudella ja hartaudella.

Raskauden keskeytys on aina vakava asia, joka jättää ihmiseen jälkensä. Ei ole ihmistä, joka voisi suhtautua siihen tunteettomasti, jos ja kun se sattuu omalle kohdalle. Sen vuoksi viime vuoden yli tuhat pikkulasten äideille tehtyä aborttia ovat surullinen luku. Ei-toivottujen raskauksien keskeyttäminen ei lisää perheonnea, vaan päinvastoin ne jättävät jälkeensä häpeän ja syyllisyyden tunnetta.

Seksin äänekkään ja näkyvän suurkulutuksen sijasta yhteiskunnan pitäisi panostaa hiljaiseen, asialliseen sukupuolivalistukseen. Suomalaisilla lastenneuvoloilla on kunniakkaat perinteet, joita pitäisi kyetä vaalimaan kunnan kehnosta rahatilanteesta huolimatta. Tutkimuksissa on todettu, että aborttien tämänhetkinen lisääntyminen on todennäköisesti seurausta niistä säästöistä, joita neuvolatoimintaa rajoitettiin edellisen syvän laman surkeina vuosina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.