Neuvotteluja ilman tulosta?

Palestiinalaiset ja israelilaiset ovat neuvottelevat taas kiistojensa lopettamisesta, mutta odotukset eivät ole kovin suuret. Palestiinalaiset ovat uhanneet katkaista neuvottelut, jos Israel ei jatka rakennuskieltoa Länsirannan israelilaisasutuksissa.

Palestiinan presidentti Mahmud Abbas joutuu kamppailemaan merkittävien vaikeuksien kanssa. Hamas on kohdistanut häneen intensiivisen kampanjan, jossa häntä syytetään muun muassa palestiinalaisten etujen pettämisestä. Abbasin Fatah-puolue on hajaantunut ja korruption tahrima.

Pääministeri Salam Fayad, joka ei kuulu Fatahiin, on positiivinen tekijä kuvassa. Hän on pyrkinyt viime vuoden aikana päämäärätietoisesti luomaan infrastruktuuria tulevalle Palestiinan valtiolle ja kehittänyt taloutta.

Fayad haluaa saattaa ohjelmansa päätökseen ensi syksyyn mennessä, mikä luultavasti on liian optimistinen tavoite. Sen sijaan Fayedin pyrkimyksellä aktivoida palestiinalaiset vaikuttamaan tulevaisuutensa puolesta pelkän menneisyyteen katsomisen sijasta on ollut positiivinen vaikutus Länsirannalla.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun täytyy hallita neuvotteluissa toisenlaisia vaikeuksia .Hänen on yhtäältä tarve tehdä kivuliaita myönnytyksiä ja toisaalta yritettävä halu välttää hallituksen kaatumiseen johtava yhteenotto oikeisto-hallituksensa kanssa.

Netanjahulla itsellään katsotaan olevan sisäinen ristiriita ideologisen ja käytännöllisen puolensa välillä. Ideologisesti hän vastustaa Israelin siirtokuntien purkamista, käytännössä hänen täytyy pitää huolta Israelille elintärkeistä suhteista USA:han.

Ehdotuksella Palestiinan valtion perustamisesta Israelin vierelle on enemmistön tuki politiikkojen ja kansan parissa selkkauksen kummallakin puolella, kuten myös kansainvälisellä areenalla.

Kahden kansan valtio Israelilaiset ja palestiinalaiset ovat lähellä yksimielisyyttä siitä, että lähellä vuoden 1967 niin sanottua Vihreää linjaa sijaitsevat suuremmat israelilaiset siirtokuntaryppäät jäävät Israelin hallintaan, jos palestiinalaisia kompensoidaan pinta-alaltaan yhtä suurilla osilla Israelin alueesta. Mielipiteet eroavat siitä, mitkä muut Länsirannan siirtokunnat tulevat Israelille eli miten raja kahden valtion välille vedetään.

Jos jättää pois laskuista siirtokuntaryppäät, joissa asuu 70 prosenttia Länsirannan israelilaisista, kyse on vähintään 80 000 siirtokuntalaisen evakuoinnista.

Gazan alueelta siirrettiin vuonna 2005 siirrettiin 8 000 siirtokuntalaista, mikä johti Hamasin äärihallintoon Gazassa ja teki alueesta Iranin sillanpääasema. Noitten tapahtumien jälkeen on lähes mahdotonta ajatella, että Israelin hallitus kykenisi suorittamaan kymmenen kertaa suuremman pakkoevakuoinnin Länsirannalta.

Osa Länsirannan israelilaisista puolustaakin nyt ajatusta kahden kansan valtiosta, jossa palestiinalaiset ja juutalaiset olisivat tasa-arvoisia kansalaisia ja saisivat asua missä tahansa osassa maata. Se tarkoittaisi muun muassa sitä, että Länsirannan israelilaisten ei tarvitsisi muuttaa pois.

Useimmat israelilaiset vastustavat yhden valtion ajatusta kahdesta syystä. 20-30 vuodessa tällaisessa valtiossa olisi palestiinalainen enemmistö heidän korkeamman syntyvyytensä vuoksi, mikä tarkoittaisi että sionistisesta päämäärästä juutalaisten omasta valtiosta pitäisi luopua. Vaikka juutalaiset säilyttäisivät enemmistöasemansa, mitä siirtokuntalaiset epärealistisesti odottavat, mahdollisuudet rauhalliseen yhteiselämään tällaisessa kahden kansan valtiossa olisivat hyvin pienet.

Monet katsovat, että ratkaisuun pääsemiseksi tarvitaan pidempi aika, koska osapuolet eivät vielä ole kypsiä lopulliseen rauhansopimukseen. Netanjahu hyväksyy tosin USA:n presidentin Barack Obaman sopimukselle asettaman vuoden aikarajan. Hänkn on silti ehdottanut, että sopimuksen täytäntöönpanoa siirretään, kunnes osapuolet ovat valmiita tähän askeleeseen.

Väliaikaisratkaisu Toinen ehdotus on että Palestiinan valtio perustettaisiin tässä vaiheessa väliaikaisten rajojen sisälle ja lopullista rauhansopimusta siirrettäisiin myöhempään ajankohtaan. Palestiinalaiset vastustavat tätä, sillä he pelkäävät että väliaikaisista rajoista tulisi lopullisia.

Salam Fayad on esittänyt, että kun Palestiinan valtion infrastruktuuri on valmis, palestiinalaiset julistautuvat omaksi valtioksi ja hakevat sille laajaa kansainvälistä tunnustusta. Tuo hetki olisi ehkä ensi syksynä.

Abbas on ottanut etäisyyttä tähän ehdotukseen ja perustellut kantaansa Israelin mahdollisella negatiivisella reaktiolla tällaiseen yksipuoliseen toimeen. Israelilainen valtiotieteilijä, professori Shlomo Avineri on sitä mieltä, että Israelin ei tarvitse vastustaa tällaista tointa, sillä voisi olla helpompaa neuvotella palestiinalaisten kanssa kun heillä olisi vastuu omasta valtiosta.

Kummankin kansan välisen rauhan ja sovinnon puolesta työskentelevät ihmiset puhuvat tarpeesta sisällyttää "ruohonjuuritaso" rauhanprosessiin. He viittaavat Oslon sopimukseen, jossa ei huolehdittu tämän tason osallistumisesta.

Vaikea Jerusalem Yksi vaikeasti ratkottavia kysymyksiä on Jerusalemin asema, josta on esitetty monenlaisia malleja.

Öljyvuoren ja erityisesti Temppelivuoren pyhien paikkojen suhteen mielipiteet ovat kovin jakautuneet, sillä niihin liittyy vahvaa uskonnollista ja historiallista latausta. On ehdotettu muun muassa Israelin ja palestiinalaisten jakavan hallinnon, kansainvälistä mandaattia tai Jumalan hallintoa "neutraalina" ratkaisuna näille paikoille.

Koska sekä palestiinalaiset että israelilaiset kamppailevat rauhansopimuksen estämiseen pyrkivien tahojen kanssa, konfliktin ratkaisun mahdollisuudet ovat pienet. Vaikka rauhanprosessi jatkuisi, sen onnistumisen edellytykset näyttävät yhä heikommilta.

Kirjoittaja on Israelissa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.