Neuvottelujen tulos jäi vielä epäselväksi

Tahririn aukiolle Kairon keskustaan majoittuneet mielenosoittajat vannoivat maanantaina jatkavansa, vaikka Egyptin opposition edustajat viikonvaihteessa ensimmäisen kerran neuvottelivatkin tilanteesta varapresidentti Omar Suleimanin kanssa. Maanantaina Kairossa oli melko rauhallista verrattuna aikaisempiin päiviin, mutta jo tiistaiksi ja perjantaiksi oli suunnitteilla uusia suurmielenosoituksia.

Varapresidentti Suleimanin ja opposition neuvotteluiden tuloksia luonnehdittiin tuoreeltaan laihoiksi. Egyptin hallitus ei taipunut merkittäviin myönnytyksiin. Opposition mielestä sellaisena ei voi pitää Suleimanin lausuntoa, jonka mukaan neuvotteluissa olisi päästy yksimielisyyteen perustuslain uudistamista pohtivan komitean muodostamisesta.

Kysymyksiä herätti muunmuassa se, ettei hajanaisen opposition näkyväksi johtohahmoksi noussutta Mohamed ElBaradeita ollut kutsuttu neuvotteluihin. ElBaradei arvostelikin neuvotteluja läpinäkyvyyden puutteesta. Epäselväksi vielä maanantaina jäikin, miten opposition edustajat neuvotteluihin olivat valikoituneet.

Merkittävänä sen sijaan pidettiin sitä, että kohtalaisen laajaa kannatusta Egyptissä nauttiva Muslimiveljeskunta oli mukana neuvotteluissa. Veljeskunta on Egyptin vanhin ja laajin islamistinen organisaatio, jolla on vaikutusvaltaa myös maan rajojen ulkopuolella.

Muslimiveljeskunta on ollut virallisesti kielletty vuodesta 1954 lähtien. Siitä huolimatta se on ottanut osaa vaaleihin. Vuoden 2005 parlamenttivaaleissa se saavutti historiansa parhaan vaalituloksen, kun sitä edustaneet riippumattomat ehdokkaat saivat peräti 20 prosenttia parlamenttipaikoista.

Muslimiveljeskunnan kuuden vuoden takainen vaalivoitto sai aikaan sen, että Egyptin perustuslakia muutettiin ja puolueilta kiellettiin uskonnolliset kytkökset. Muslimiveljeskunta on kuitenkin kyennyt säilyttämään asemansa merkittävimpänä oppositiovoimana juuri sen vuoksi, että sillä kiellosta huolimatta on tiukka kytkös islamiin. Poliittinen puhe toreilla ja kahviloissa on ollut helppo tukahduttaa, mutta moskeijoihin poliisin on ollut hankala mennä.

Egyptin rajojen ulkopuolella seurataan tarkasti, millaisen roolin Muslimiveljeskunta saa, jos ja kun presidentti Hosni Mubarakin hallinto joutuu peräytymään. On arvioitu, että veljeskunnan kannatus vapaissa vaaleissa ei nousisi paljon yli vuoden 2005 parlamenttivaalien tuloksen, mutta on myös väitetty, että veljeskunta saisi enemmistön parlamenttipaikoista.

Kyse on pitkälti siitä, miten nopeasti muut oppositioryhmät kykenisivät organisoitumaan. Nyt menossa olevan kansannousun aloittivat koulutetut nuoret ihmiset, joiden pontimena ei ole islam. Kyse on kuitenkin löyhästä yhteenliittymästä, jonka mahdollisuudet vedota laajaan äänestäjäkuntaan ovat arvoitus. Parlamenttivaaleja ei Egyptissäkään vielä voiteta Facebookissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.