Niin helppoa se on

Rivitalossa asuu etuoikeutettu kaksilapsinen perhe. Molempien vanhempien vasta eläköityneet vanhemmat nimittäin asuvat samalla paikkakunnalla ja antavat täyden tukensa nuorelle perheelle.

Autoileva isoäiti hakee viitenä päivänä lastenlapset hoidosta, käyttää heitä kodissaan välipalalla ja palauttaa sitten vanhemmilleen. Toisessa mummolassa muksut taas ovat yökylässä viikoittain. Hätäapua tulee aina, isovanhempien ylellinen kesämökki on käytössä, ja taloudellinen tukikin on jämäkkää.

Isovanhemmat ostavat lastenlapsilleen talvihaalarit, kolmipyörät, telkkarit ja nikkoautot. Lisäksi he ovat avanneet näille jo säästötilinkin, että on sitten kun mennään opiskelemaan.

Voidaan siis puhua kahden polven yhteisvanhemmuudesta.

Ei ihme, etteivät nuoret koe vanhemmuutta erityisen rankkana puuhana. Heillä on aikaa harrastuksiin, kaverielämään ja uraputkeen kuin sinkuilla konsanaan. Työtoverit joskus ihmettelevät, että miten he ovat niin reippaan oloisia keskellä elämänsä kiireisintä aikaa.

Tästä syntyy uusi termi, lapsivanhempi, kidparent. Määritelmä: isovanhemmat ovat mukana niin laajamittaisesti, että vanhempien oma aikuisuus vaarantuu.

Mahdollisuus tällaiseen on niillä nuorilla, joiden vanhemmilla on rakkautta sylikaupalla. Silloin omien vanhempien läheisyys houkuttelee taantumistilaan, jossa heittäydytään vanhempien varaan niin kuin lapsina aikanaan.

Kun sitten saadaan omia lapsia ja vanhemmat tarjoavat auliisti apuaan, se otetaan mielihyvin vastaan. Näin arki alkaa rakentua tukiverkkojen varaan. Työ, harrastukset ja perhe-elämä mitoitetaan sillä oletuksella, että isovanhemmat ovat puolipäiväisesti mukana kotiorkesterin pyörittämisessä.

Myös massiivinen talovelka lasketaan sen mukaan, että vanhemmilta saadaan aikanaan ennakkoperintöä ja kerran koko potti.

Termi lapsivanhempi tulee siitä, että näin syntyy arki, josta ei ehkä selvittäisi lainkaan, jos tukiverkot yllättäen pettäisivät. Todellisen perhearjen realiteetit ovat heille muutenkin hieman hämäriä, kun lähiapu suojaa elämän tälleiltä niin monella tavalla.

Mamma hjälper ja pappa betalar edelleen.

Tässä ei ole mitään pahaa. Hienoahan se on, että monta sukupolvea elää samaa arkea, tällaistahan vanhemmuus on monessa kulttuurissa. Ja ilo on myös eläkkeellä olevien isovanhempien puolella. He saavat auttaa omia lapsiaan ja lastenlapsiaan, niitä joita muutenkin rakastavat eniten.

Kovin on erilaista lapsiperheiden arki Suomessa. Tässä kuvattu tilanne kun koskee melko pienehköä joukkoa. Suurin osa vanhemmista joutuu selviämään vain puolisoonsa turvaten, tai aivan yksin.

Kirjoittaja on kuopiolainen teologian tohtori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.