Niin lähellä ja kaukana

Euroopan unioni on pyrkinyt määrätietoisesti keskeiseksi kansainväliseksi vaikuttajaksi. Pitkään sen ongelmana vain oli, että muualla maailmassa ei tiedetty, "mihin numeroon EU:ssa soitetaan".

Numero-ongelman piti poistua viime vuonna, kun Euroopan unionille nimettiin komission lisäksi myös presidentti ja ulkopoliittinen edustaja. Unionin päätöksentekoa nämä kaksi uutta korkeaa virkaa eivät ole silti helpottaneet, vaan päinvastoin hämärtäneet.

Unionin talouskriisin selvittelyn yhteydessä on belgialainen presidentti Herman Van Rompuy on kyllä yrittänyt luoda viralleen ja itselleen vahvan aseman pelaamalla yhteen Ranskan ja Saksan johtajien kanssa. Kun nokka nousee, niin pyrstö tarttuu... Tämän periaatteen mukaan on komission portugalilainen puheenjohtaja Jose Manuel Barroso jäänyt sivuraiteelle, eikä se häntä tietenkään miellytä.

Englantilainen, taustaltaan työväenpuoluelainen Catherine Ashton nimitettiin unionin ensimmäiseksi korkeaksi ulkopoliittiseksi edustajaksi.

Välimeren etelärannalla, heti unionin naapurissa lady Ashtonilla olisi nyt erinomainen tilaisuus vaikuttaa alueen poliittisen tilanteen rauhoittamiseen ja jopa ihmishenkien pelastamiseen. Mutta mitä tekee EU? Katsoo sivusta, kun Välimeren alueen isot EU-maat keskittyvät varjelemaan omia taloudellisia etujaan kapinaan nousseissa islamilaisissa valtioissa.

Lady Ashtonin lähtökohdat tärkeän ulkopoliittisen virkansa hoitamiseen ovat olleet alun alkaen huonot. Entisenä labour-poliitikkona hän on väärästä puolueesta, koska unionissa enemmistövaltaa käyttävät porvarilliset ryhmittymät. Toisaalta hän on britti ja sen vuoksi vailla vankkaa kotimaista selkänojaa, koska englantilaiset eivät anna EU:lle juuri mitään arvoa.

Niin lähellä ja niin kaukana: jos mihin niin EU:n ja Välimeren etelärannan kuohunnan suhteeseen tämä vanha sanonta sopii. Sääli lady Ashtonille ja unionille, sillä juna meni jo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.