Niinistö aikoo ottaa monipuolisesti kantaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on toimen mies. Ensimmäisen virallisen tiedotustilaisuuden hän järjesti maanantaina, jolloin hän oli hoitanut Suomen valtionpäämiehen tehtäviä vain kolme täyttä päivää. Niiden aikana hän oli jo ehtinyt tavata ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja keskustella myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin (ps.) ja varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) kanssa.

Itse asiassa presidentti Niinistö ei maanantaina tavannut pelkästään tiedotustilaisuuteen tulleita toimittajia, vaan otti yhteyttä suoraan kaikkiin halukkaisiin suomalaisiin. Kansalaisilla oli mahdollisuus seurata tiedotustilaisuutta suorana webcast-lähetyksenä internetissä.

Niinistön edeltäjät eivät ole menetelleet samalla tavalla, vaikka Martti Ahtisaarella ja Tarja Halosella olisikin ollut tekniset mahdollisuudet samaan. Mauno Koivisto tosin vierasti toimittajille järjestettyjä tiedotustilaisuuksia, koska ei pitänyt lausuntojensa tulkitsemisesta. Koivistolla oli tapana tarvittaessa kertoa näkemyksensä suorissa televisiolähetyksissä.

Niinistön tiedotustilaisuudessa ei kuultu suuria uutisia, mutta tilaisuus kuitenkin valotti tapaa, jolla hän aikoo tehtäviään hoitaa. Mäntyniemen isäntä aikoo ottaa monipuolisesti kantaa ajankohtaisiin asioihin, myös sellaisiin asioihin, joihin presidentin valtaoikeudet eivät tarkkaan ottaen yllä. Suomi on saamassa unilukkarin, joka halutessaan kohdistaa viestinsä ilman välikäsiä suoraan kansalaisille.

Presidentti muistuttikin, että vaikka hän on ensisijaisesti ulkopolitiikan johtaja, hän haluaa myös johdatella arvoja ja mielipiteitä. Näin Niinistö aikoo tehdä varsinkin silloin, kun hän tunnistaa ilmiöitä tai virtauksia, jotka eivät palvele kansakunnan kokonaisetua. Silloin presidentin tehtävä on hänen mukaansa ottaa asiat esiin.

Mikäpä olisikaan sopinut paremmin tällaiseen rooliin, kuin ajankohtaisen työpaikkakiusaamisen pohtiminen. Muiden pitää osoittaa kiusaajille heidän paikkansa. Kun kiusaamista ei työpaikoilla hyväksytä, moni kiusaaja ottaa opikseen, oli presidentin viesti.

Ahtisaaren ja Halosen aloittamia maakuntamatkoja Niinistö aikoo jatkaa, vaikka hän tekisi sen mieluummin ”eri nimikkeellä ja eri muodossa”. Työsarkaa Niinistöllä riittääkin. Koko kansan presidentiksi nouseminen edellyttää, että luottamus häneen kasvaa Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa suuri osa äänestäjistä presidentinvaalien toisella kierroksella jäi kotiin.

Mielenkiintoista on myös nähdä, mikä on konkreettinen tapa, jolla Niinistö lunastaa vaalilupauksensa presidentin ja hallituksen nykyistä kiinteämmästä yhteydestä. Vaalikampanjansa aikana hän puhui Mäntyniemen iltakouluista, nyt leikillisesti myös Kesärannan makkaroista. Sopivasta tavasta pitää yhteyttä hallitukseen Niinistö keskustelee ensi maanantaina, jolloin hän tapaa pääministeri Jyrki Kataisen.

Ensimmäisen valtiovierailun kohde ei yllätä. Se on tietysti Ruotsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.