Niksejä lomansa lopettaville

Se on sitten heinäkuu. Jos ja kun vanhat merkit paikkansa pitävät, Suomi sulkeutuu lomanviettoon muutamaksi viikoksi. Tosin kiirettä saattaa tänä kesänä pitää heinäkuussakin johtavilla poliitikoilla ja aivan varmasti panimoilla.

Tiedotusvälineet opastivat kiitettävästi ennen juhannusta, kuinka tärkeää on pitää loma lomana. Nyrkkisäännön mukaan tarvitaan vähintään kolmen viikon paussi, että maitohappo poistuu korvien välistä.

Murra arkirutiinisi, äläkä ainakaan sorru jatkuvasti vilkuilemaan sähköpostiasi, järkevät neuvot kuuluvat.

Vinkkipalstojen sisältö muuttuu, kun lomista on rippeet jäljellä. Heinäkuun lopulla keskitytään siihen, millaisen stressin töihinpaluu itsekullekin aiheuttaa.

Miten rintaa raastavaa ahdistusta voi lievittää. Tai sitten kuinka palataan säännölliseen arkeen mahdollisesti ei-niin-nuhteettoman loman jälkeen.

Turhaan sitä on yleistämään mennä, mutta ei se niin mahdotonta ole, että lomaan kuuluu päivittäistä alkoholin käyttöä. Suomalaisessa kielenkäytössä se on lievimmillään tissuttelua, mutta voi törpöttelyksi ja juopotteluksikin yltyä. Lomasesongin jälkeen Suomi avautuu, mutta joillakin onnettomilla pelti pysyy kiinni.

Sähköpostin seuraaminen on tuskin sen vaarallisempaa kuin kaljoittelu. Vai olisiko e-mailia selaillessa mieli keveämpi pienessä etukenossa?

Suomalaisten juomatapoja on moitittu humalahakuisiksi. Irwin Goodman tiivisti asian Vexi Salmen sanoin aikoinaan riimiin "viideltä saunaan ja kuudelta putkaan, se on sellainen työmiehen lauantai".

Suoraviivaista oli toiminta 1960-luvun puolivälissä, jolloin työviikko oli kuusipäiväinen, eikä vapaa-aikaa ollut niin sanotusti hukattavaksi.

Kirkkaita suosiva kulttuuri jatkui vielä parikymmentä vuotta, jolloin aloimme siirtyä nelosoluen kautta viineihin. Niinpä Kuopiossa avautuvat tänään Viinijuhlat ja Iisalmessa pidetään viikon kuluttua Oluset-festivaalit.

Mutta millainen muutos juomisessa oikeastaan on tapahtunut? Irwinin kulta-aikoihin verrattuna loppujen lopuksi aika pieni alkoholin kulutuksella mitattuna.

Nuorison ryypiskely ei ole varmasti vähentynyt, eivätkä varttuneemmatkaan paremmaksi laita. Eteläisestä naapurista rahdataan samalla tavalla miestä väkevämpää kuin ennen vanhaan rasvoja Ruotsista. Siinä sitä kelpaa ilkkua neuvostoaikojen vodkaturisteille tai seiväsmatkalaisille, kun Tallinnan satamaterminaalista regatta lähtee nestemäisessä lastissa kohti Suomea.

Työmies korkkasi kossupullonsa kovan työviikon päätteeksi. Yhteiskunta on noista ajoista keskiluokkaistunut. Syitä suositeltavaa ravakampaan alkoholin käyttöön haetaan samalta suunnalta eli työelämästä.

Elintaso on noussut, mutta työpaikan kiire ja monimutkaistuvat haasteet laittavat etsimään rentoutumiskeinoja. Alkoholi on tehokas relaksantti. Siksi monet tarttuvat pulloon ja jäävät valitettavasti siihen koukkuun.

Vanha fraasi "Ilo ilman viinaa on teeskentelyä" saattaa tosin kaivata päivitystä.

Olisiko "Loma lonkerotta on lohduton" mitään?

Turhaan suomalaisille on edelleen tyrkyttää ruotsalaista viinankäytön viisautta varnannan vatten - joka toinen vettä.

Yhtään loman aikana alkoholin aiheuttamaa riippuvuutta vähättelemättä jotenkin se vain on erikoista, kun kansalaisille täytyy kädestä pitäen kertoa, kuinka heidän tulee laskeutua lomilta tai pyhävapailta työelämään. Jos hommaa ei itsenäisesti hanskaa, on se uusavuttomuutta jos mikä.

Ennen vanhaan Suomessa uusavuttomuuden mittana on sentään pidetty sitä, että perheelle pitää pystyä omin käsin rakentamaan omakotitalo. Kele vaikka sitten seurauksena olisi avioero ja terveys menisi.

Talon rakentamisessa tulee hiki, mutta niin tulee kuulemma myös lomalla syntymään päässeen ryyppyputken katkaisemisessakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.