Nilakan kunnat saivat avaimet omiin käsiinsä

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) myönsi tiistaina Keiteleen, Pielaveden, Tervon ja Vesannon muodostamalle selvitysalueelle poikkeuksen kuntarakennelain osoittamasta selvitysalueesta. Monimutkainen lause tarkoittaa, että kunnat saivat luvan valmistella tulevaisuuttaan yhdessä, vaikka alueen väestömäärä ei täytä laissa määriteltyä 20000 asukkaan alarajaa.

Nilakka-järven ympärillä sijaitsevien kuntien yhteistyömalli on monella tapaa poikkeuksellinen. Se syntyi muutamia vuosia sitten Paras-hankkeen pakosta, mutta on laajentunut vähitellen terveydenhuollosta muihin palveluihin. Toiminnan johtavia periaatteita ovat avoimuus, luottamus ja tasavertaisuus.

Yhteistyö ei rakennu yhden, vahvan keskuskunnan ympärille. Sen sijaan tavoitteena on virtuaalikunnaksi kutsuttu malli, jossa lähipalveluista on tarkoitus huolehtia jatkossakin kaikissa neljässä kuntataajamassa.

Vastaavasti kaikki sellaiset kuntien järjestämät palvelut, jotka eivät edellytä henkilökohtaista läsnäoloa, pyritään tuomaan tietoverkon avulla suoraan ihmisten koteihin. Tämän vuoksi kunnissa panostetaan voimakkaasti laajakaistaverkon rakentamiseen.

Nilakan selvitysalueella asuu hieman yli 11000 ihmistä. Valtiovarainministeriö kysyi kaikilta naapurikunnilta, eikö niitä kiinnostaisi lähteä mukaan, mutta vastaukset olivat kielteisiä. Kun Nilakan kuntien aiemmin teettämät selvitykset osoittivat, että alue pystyy järjestämään lakisääteiset palvelunsa hyvin ja tehokkaasti, ministeriö näytti vihreää valoa yhteistyön jatkamiselle.

Epävarmassa tilanteessa Nilakan kunnat valitsivat aktiivisen etenemistavan. Seuraava selvitys ei vielä muuta kuntarakennetta, mutta se luo mallin toimintojen järjestämiselle yhdessä. Nyt kunnat saavat suunnitella tulevaisuuttaan itse, ilman pakkoja ja pakkoliitosten uhkaa.

Monet muut ovat valinneet toisen tien. Jotkut ovat piiloutuneet nurkkaan ja elävät kuin eivät olisi mistään rakennelaista kuulleetkaan.

Rautavaaran kunta haki ministeriöltä lupaa selvittää pelkästään itseään, eikä lupaa herunut. Nyt Rautavaaran on pakko löytää kumppani. Ministeriössä odotetaan kovasti myös tietoa siitä, mitä Ylä-Savon kunnat sekä Kaavi ja Rautalampi aikovat tehdä.

Vahvoilla, eripuraisilla kaupunkiseuduilla valtio valmistelee omia toimiaan selvitysten käynnistämiseksi. Ongelmat näkyvät kipeästi muun muassa Kuopion ja Siilinjärven välillä.

Moni odottaa, että kuntarakenneuudistus unohtuisi sote-ratkaisun alle tai siirtyisi hamaan tulevaisuuteen. Toive lienee turha, sillä kuntien on maksettava kulunsa, eikä sote-ratkaisu niitä haihduta.

Yhteistyön kovin jarru on valitettavasti pelko. Liian moni pieni kunta on menettänyt liian paljon liittyessään suurempaan. Toiveiden muuttuminen katkeruudeksi levittää huonoa henkeä kauas omien rajojen ulkopuolelle. Yhteisen hyvän rakentaminen vaatii taitoa ja herkkyyttä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.