”Nilakan kunta” on uusi avaus Pohjois-Savossa

Kuopiossa talvisodan muistopäivänä järjestetty kuntien kuulemistilaisuus vastasi yleishengeltään sitä ennakkokäsitystä, joka on syntynyt viime viikkoina pohjoissavolaisten suhtautumisesta hallituksen ajamaan kuntauudistukseen.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen toimeksiannosta työskennelleen työryhmän esitys jättäisi toteutuessaan maakuntaan enimmillään kolme ja vähimmillään kaksi kuntaa riippuen siitä, sijoitetaanko Varkauden ympärille rakennettava keskisavolainen suurkunta Pohjois-Savon vai Etelä-Savon puolelle. Pohjois-Savon 21 kunnasta seitsemän eli tasan kolmasosa kertoi olevansa valmis jatkokeskusteluihin työryhmän esityksen pohja. Neljätoista eli selkeä enemmistö oli vastaan ja etsivänsä muita keinoja tulevaisuutensa turvaamiseen.

Ei-linjalaisista sanoivat useimmat yksiselitteisesti, että he haluavat jatkaa itsenäisinä. Muutamat pienet kunnat kertoivat olevansa valmiita lisäämään yhteistyötä naapureittensa kanssa ja neuvottelemaan tarvittaessa jopa vapaaehtoisesta kuntaliitoksesta niitten kanssa.

Pielaveden, Keiteleen, Tervon ja Vesannon kuntien valmistelema laajamittainen yhteistyö tuli monellekin kuulemistilaisuuden osanottajalle melkoisena yllätyksenä. Alueen keskusjärvestä nimensä saaneessa ”Nilakan kunnassa” olisi yhteensä noin 11000 asukasta eli vain runsas puolet siitä, mitä kahden edellisen hallituksen paimentama Paras-hanke vaati tulevaisuuden kuntien väestöpohjaksi. Kahden sisä- ja kahden yläsavolaisen kunnan edustajat vakuuttivat hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkuselle ja tämän esikunnalle, että erinomaisesti sujuneen Kysteri-yhteistyön turvin ne voivat hoitaa hyvin asukkaittensa terveys- ja sosiaalipalvelut.

Neljä kuntaa eivät ole tehneet vielä mitään virallisia päätöksiä, miten tosissaan ne lähtevät viemään eteenpäin Nilakan kuntaa. Vaikeaa on sanoa myöskään, miten valtiovalta suhtautuisi tämänkaltaiseen pienten kuntien itsenäiseen ajatteluun koko maan laajuisen uudistuksen keskellä.

Pohjoissavolaisittain Pielaveden, Keiteleen, Vesannon ja Tervon omaehtoinen aktiivisuus on erinomaisen iloinen uutinen ja merkki siitä, että pienetkin kunnat kantavat aidosti huolta asukkaittensa hyvinvoinnista ja lähidemokratian säilymisestä.

Seitsemän kyllä-linjan kuntaa olivat Iisalmi, Juankoski, Kuopio, Maaninka, Nilsiä, Rautalampi ja Varkaus. Kaikilla niillä on siihen omat syynsä. Kuopio, Iisalmi ja Varkaus keskuskaupunkeina vahvistuisivat merkittävästi. Nilsiä ja Maaninka ovat liittymässä jo muutoinkin liittymässä hyvää vauhtia Kuopioon, jonne myös Juankoski ja Rautalampi ovat katseitaan luoneet.

Jos Kuopiolla on nyt luontaista vetovoimaa Pohjois-Savon maakunnissa, niin yllättävää oli, että Ylä-Savon kunnista ei yksikään ilmoittanut olevansa halukas menemään yhteen Iisalmen kanssa. Yksin jäi myös Varkaus, kun Leppävirta piti tiukasti kiinni itsenäisyydestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.