Ninjoja vaalikentillä

Janne Laitinen

Uutinen kertoi, että Japanin viimeinen ninjamestari lyö hanskat tiskiin. Tuli surullinen ja nostalginen olo. Salaperäisyyden verhoama 500-vuotinen historia – ja 1980-luvun lyhyt kultakausi amerikkalaisia b-rainoja, jotka tekivät lähtemättömän vaikutuksen nuoreen mieleen. Takanapäin kaikki.

Mutta annas olla. Tarkemmin ajatellen ninjakulttuurin parhaat perinteet elävät ja voivat hyvin.

Ninjoja liikkuu kotoisen Suomen poliittisilla taistelutantereilla.

Ninjan arvokkaimpia taitoja on kyky ”kätkeytyä” pienimmänkin asian taakse. Pieksämäellä saatiin todistaa tällaista ihmetemppua, kun kokonainen puolueen piirijärjestö onnistui piiloutumaan puheenjohtajansa selän taa.

Etelä-Savon demaripiiri ilmoitti olevansa Pieksämäen sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamista vastaan. Perusteluksi kelpasi puheenjohtaja Jutta Urpilaisen elokuinen lausunto. Kun Urpilaiselta kysyttiin Pieksämäellä kantaa sote-hankkeeseen, hän muistutti, ettei kunnallisten palvelujen laaja yksityistäminen tai ulkoistaminen ole demarien peruslinjauksen mukaista.

Demarien kanta ei ollut odottamaton, mutta ajoitus oli. Kun muissa puolueissa on maltettu pitää kielenkantimet kurissa siihen asti, että ulkoistusta valmisteleva työryhmä saa esityksensä valmiiksi, demarileirissä päätettiin ottaa varaslähtö. Kanta lyötiin lukkoon kuulematta ehdotusta.

Millaisia kustannusvaikutuksia ulkoistamisella olisi? Voitaisiinko sillä turvata esimerkiksi päivystyspalveluja ja sivuterveysasemia? Olennaisia kysymyksiä, kun huomioidaan, että perusturva on tällä hetkellä suurin syy siihen, että kaupunki tekee miinusmerkkisiä budjetteja ja ottaa velkaa velan päälle.

Lokakuun kuntavaaleista on ennakoitu sote-vaaleja. Se kertoo siitä, että SDP on onnistunut nostamaan omat vaaliteemansa valtakunnallisesti huomion keskipisteeseen. Puolueen ministerikaksikko Urpilainen–Guzenina-Richardson osoitti ninjataitoja kiinnittäessään koko äänestäjäkunnan huomion yhteen maagiseen lukuun. Kukaan ei oikeastaan tiennyt, miten 0,7 hoitajaa per vanhus toteutettaisiin ja mitä se maksaisi, mutta sillä ratsastettiin lähemmäs vaaleja ja pidettiin hankalammat aiheet, kuten eurokriisi ja kuntauudistus, taka-alalla.

Taktiikka näyttää tepsivän. Elokuun gallupien mukaan SDP:n ja kokoomuksen kannatusero mahtuu jo virhemarginaaliin. Demarien toimivasta vaalitaktikoinnista kielinee sekin, että Suomen Kuvalehden kyselyssä (7.9.) terveyspalvelut ja vanhustenhoito olivat äänestäjien mielestä tärkeimpiä vaaliteemoja, eivät esimerkiksi kunnallisverotus, kuntauudistus tai koulut ja päivähoito.

Etelä-Savon demarien sote-kannanotto kertoo, että orastava lämmönnousu on roihahtanut korventavaksi vaalikuumeeksi. SDP:tä houkuttelee Pieksämäellä johtavan puolueen asema. Pitkäaikaisella isäntäpuolueella keskustalla on vaikeuksia löytää varteenotettavia uusia ehdokkaita, ja moni entinen ääniharava luopuu paikastaan.

Sote-vaalit käydään Pieksämäelläkin. Kannanotollaan demarit pakottanevat muutkin puolueet tuomaan kantansa julki vaalien alla. Lupauksien lunastuksen aika on todennäköisesti vasta vaalien jälkeen.

Ninjamestari päätti katkaista vuosisataisen perinteen, koska katsoi, että aika on ajanut ninjakulttuurista ohi.

Suomalaisessa puoluepolitiikassa noille taidoille näyttäisi olevan yhä käyttöä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon aluetoimituksen toimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.