Nitroja isä Mitron vuoksi

Lieneekö Suomelle kunniaksi, että europarlamentin vaaleihin käydään Timo Soinin ja isä Mitron ehdoin?

Näin joka tapauksessa tapahtuu, vaikka joillain tahoilla saattaisi ilmetä halua myös asialliseen keskusteluun. Perussuomalaisten puheenjohtaja nakkelee tasaisin väliajoin toimittajille heittoja, joista saa mojovia otsikoita, mutta joilla ei ole sinällään mitään tekemistä EU-politiikan arkitodellisuuden kanssa.

Puurot ja vellit menevät sekaisin tiedotusvälineissäkin. - Soini on ykkösehdokas, tulkitsi muutama sanomalehti tällä viikolla mielipidetiedustelua, jonka mukaan Soini on eurovaaliehdokkaista kansan silmissä tunnetuin.

Ykkösehdokas? Ei, vaan pelkästään tunnetuin ehdokas. Näillä kahdella asialla on "vissi ero", kuten kerrallinen esimies tapasi sanoa.

Demarien listoille lähtenyt helsinkiläinen pappismies koettelee pienen ortodoksisen kirkon seinien leveyttä ja katon korkeutta tavalla, joka panee jopa valtakirkon jäsenet ja kai jumalattomatkin höristelemään korviaan.

Sosiaalidemokraateille tämänkaltaiset pappien henkilökohtaiseen elämään liittyvät jähnäykset eivät ole toki mitään uutta. "Pettäjäpiispan" maineen saanut Ilkka Kantola joutui luopumaan piispan tehtävistä, mutta SDP:ssä hän on löytänyt nopeasti oman sijansa puolueen eturivissä.

Mitro Revon ja ortodoksisen kirkon johdon välille näyttää syntyneen liki ylittämätön henkinen ja hengellinen kuilu. Repeämä ei ole syntynyt äkillisesti eurovaaliehdokkuudesta, vaan pitkällisen kehityksen tulos. Ortodoksipiispat keskustelivat isä Mitron tapauksesta perjantaina, mutta jättivät lopullisen kannanmäärityksen toukokuun lopulle.

Arkkipiispa Leon maininnat isä Mitron ylimielisestä käyttäytymisestä panevat ounastelemaan, ettei europoliitikoksi ryhtynyt pappi voi odottaa esipaimeniltaan tuhlaajapojan ylellistä kohtelua, jos hän syystä tai toisesta jää valitsematta europarlamenttiin.

Arkkipiispan sihteeri Jyrki Härkönen on käyttänyt julkisuudessa isä Mitrosta vieläkin kovempaa kieltä kuin esimiehensä.

Hufvudstadsbladetin haastattelussa hän paheksui, miten isä Mitro ajelee ympäriinsä punaisella Alfa Romeollaan ja esiintyy "epäilyttävissä tv-ohjelmissa viinilasi kädessä kevytpukeisten naisten seurassa".

Kun toimittaja sanoi Härköselle, että tällä ei tunnu olevan kovin korkeita ajatuksia Mitro Revosta, vastaus kuului:

- En ole huomannut, että hänen puheissaan olisi erityistä sisältöä. Missä on yhteiskuntakritiikki? Tuntuu kuin hän olisi keskittynyt enimmäkseen omaan itseensä.

Tällaisista mielipiteistä voi jo sanoa, että ne ovat todellista suoraa puhetta.

Niin yhtenäinen ei ole ortodoksikirkko, etteikö siellä löytyisi myös puolustajia tulipunaisella autolla ajavalle demarinpunaiselle ehdokkaalle.

Helsingin seurakunnan entinen kirkkoherra Veikko Purmonen on uskaltautunut neuvomaan aivan julkisesti kirkon johtoa, miten isä Mitroon pitäisi suhtautua.

Helsingin Sanomin mielipidesivulla hän todisteli, että pappisoikeuksien evääminen tai palveluskielto olisivat ongelmallisia "sekä perustuslaillisesti että teologisesti" ja huomautti, että Mitron ongelma on ratkaistavissa hyvin yksinkertaisella tavalla: myönnetään hänelle virkavapautta kirkollisesta tehtävästä vaalien ajaksi.

Virkavapaus on ollut yleinen käytäntö monissa laitoksissa, yrityksissä tai järjestöissä kautta aikain. Tunnetuimpia tapauksia ovat Yleisradion toimittajat, jotka tv:stä tuttuina hyppäävät ulos ruudusta ja lähtevät tavoittelemaan poliittista valtaa.

Olisiko ortodoksinen kirkko välttynyt isä Mitro -kohulta, jos pappi olisi kertonut esipaimenilleen, että hän luopuu papin kaavustaan ja roolistaan vuorotteluvapaallaan harjoittaman poliittisen työn ajaksi?

Vaan myöhäistä lie tätä enää kysyä.

Onko isä Mitro lintu vai kala?

Vastauksen saamiseksi melkein toivoo, että pappi pääsisi läpi SDP:n listoilta europarlamenttiin. Siellä poliitikko riisutaan nopeasti kaavustaan ja punnitaan puhtaasti omana itsenään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.