Nobel-komitea kantaa huolta ydinaseista

Moni asiantuntija veikkasi, että dramaattisesti ajankohtaistuneet ydinaseet näkyisivät Nobelin rauhanpalkinnossa. Näin myös kävi. Palkinto myönnetään maailmanlaajuista ydinasekieltoa ajavalle ICAN-kampanjalle. Järjestöjen verkostosta koostuva ICAN on edistänyt YK:ssa heinäkuussa hyväksyttyä ydinkieltosopimusta.

Rauhanpalkinnot ovat usein olleet poliittisesti kiistanalaisia. Sitä se on tälläkin kertaa, vaikka ydinaseiden riskeistä ja niiden rajoittamisen tarpeesta vallitseekin maailmassa laajahko yhteisymmärrys. Ydinkieltosopimuksen tehoa kuitenkin rajoittaa, että sen ovat allekirjoittaneet vain ydinaseettomat maat. Tämä ei ole yllättävää, sillä ydinasevalta, joka hyväksyisi sopimuksen, ei enää olisi sitä.

Nobel-komitean mukaan palkinto on kutsu ydinaseiden asteittaiseen, tasapuoliseen ja tarkkaan valvottuun tuhoamiseen maailmasta. Tavoite on hyvä mutta toteutus vaikeaa. Ulkopoliittisen instituutin vierailevan amerikkalaistutkijan Leo Michelin mukaan ydinaseiden täyskielto lisäisi maailman epävakautta. Osa maista, kuten Pohjois-Korea ja vastaavat, jättäisi aseensa joka tapauksessa tuhoamatta (SS 13.9.). Naton kannalta ydinpelote myös estää alueellisen koskemattomuuden loukkauksia.

Nobel-valinta on muun ohessa kannanotto Ruotsin sisäiseen keskusteluun. Ruotsi kipuilee ydinkieltosopimuksen kanssa äänestet­tyään YK:ssa sen puolesta mutta jättämällä liittymättä. Ruotsinkin vaa’assa painaa Itämeren tilanne ja kasvava Nato-yhteistyö, joka johtaa ristiriitaan maailmanparantamisen ja turvallisuuspoliittisten realiteettien välillä. Suomi päätti suoraan olla menemättä edes valmisteluun, sillä sopimus on jäämässä julistukseksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.