Nobel-komitea teki viisaan ratkaisun

Norjan Nobel-komitea teki oikean ja viisaan ratkaisun, kun se päätti antaa tämän vuotisen rauhanpalkinnon kiinalaiselle toisinajattelijalle ja rauhanaktivistille Liu Xiaobolle, 54. Palkinto on merkittävä tunnustus Liun tekemälle työlle ihmisoikeuksien puolustamisessa ja esille ottamisessa. Nobel-komitean päätös oli myös yksiselitteisen selkeä viesti kommunistisen Kiinan poliittiselle johdolle: Se polkee räikeästi ihmisoikeuksia.

Kiinan johto teki häpeällisen ja vastenmielisen teon, kun se sulki viime vuonna Liun yhdeksitoista vuotta vankilaan valtionvastaisesta kumouksellisuudesta. Hänet on tätä ennen pidätetty, vangittu ja tuomittu useaan otteeseen rauhanomaisten poliittisen aktivisminsa takia. Liu osallistui jo keväällä ja kesällä 1989 Pekingissä Tiananmenin eli Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukseen, josta muodostui Kiinan demokratialiikkeen symboli.

Vuonna 2008 Liu oli kirjoittamassa sadan muun kiinalaisen kanssa Peruskirja 08 -manifestia, joka vaati Kiinaan demokratiauudistuksia. Saman vuoden joulukuussa, kaksi päivää ennen manifestin julkistamista, viranomaiset pidättivät Liun kotonaan. Viime joulukuussa hänet sitten tuomittiin vankilaan. Rauhanpalkinnon toissapäivänä saanut Liu on maansa toisinajattelijoille sananvapauden ja demokratiauudistusten marttyyri.

Kiinan johdolle jo Liun ehdokkuus oli kuin punainen vaate. Kun valinta lopulta kohdistui häneen, maan johto ilmaisi tyrmistyksenä ja raivonsa. Virallinen Kiina pitää Liuta rikollisena, jonka oikea paikka on vankila. Muualla maailmassa Nobel-uutinen otettiin pääsääntöisesti riemumielin vastaan. Nobel-komitea teki nyt yhtä rohkean teon kuin vuonna vuonna 1989, kun se antoi rauhanpalkinnon tiibetiläisjohtaja Dalai-lamalle.

Kiinan johto on ilmaissut, että Liun valinta vaikuttaa kielteisesti Kiinan ja Norjan suhteisiin. Nobel-komitea on kuitenkin riippumaton ja itsenäinen, eikä valtionjohto määrää, kenelle rauhanpalkinto annetaan.

Vaikka Nobel-komitea teki nyt hienon valinnan, sen ratkaisuja on myös arvosteltu. Yhdysvaltain nykyisen presidentin Barack Obaman saama rauhanpalkinto viime vuonna aiheutti paljon ihmettelyä. Olisiko Obaman kohdalla pitänyt vielä odottaa muutama vuosi?

Tämän vuoden rauhanpalkinto on hieno asia siksi, että nyt Liu Xiaobon ajama asia ja sanoma pysyvät vahvasti julkisuudessa. Pidemmällä aikavälillä tämä ei voi olla vaikuttamatta Kiinan johtoon. Se heikentää omaa kansainvälistä asemaansa, jos muutoksia ei tule.

Rauhanliike ja demokraattiset voimat vahvistuvat Kiinassa koko ajan. Tulee aika, jolloin maan johdon on annettava kansalle periksi. Sitä toivoo ennen kaikkea Kiinan kansa, samaa haluavat myös demokraattiset valtiot ja voimat ympäri maailmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.