Nokia ei pettänyt

Matkapuhelinyhtiö Nokian toisen vuosineljänneksen tulos noudatti melko hyvin markkinoiden odotuksia. Puhelinjätti tahkosi hieman alle 1,5 miljardin euron tuloksen ennen veroja. Kannattavuus on erittäin vahva. Pari tuntia tulosjulkistuksen jälkeen Nokian osakekurssi oli noussut yhdeksän prosenttia. Merkittävimpänä syynä kurssireaktioon lienee Nokian odotettua positiivisempi käsitys matkapuhelinmyynnin kehittymisestä tänä vuonna.

Yhtiön markkinaosuus vahvistui viime vuoden toisesta vuosineljänneksestä kaksi prosenttiyksikköä 40 prosenttiin. Matkapuhelimien keskimääräisen myyntihinnan putoamisesta huolimatta yhtiön kannattavuus säilyi erinomaisena. Liikevaihto kasvoi neljä prosenttia. Kasvu johtui pääsiassa verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksin liikevaihdon voimakkaasta, lähes viidenneksen kasvusta.

Nokialle pitää antaa tunnustus, että se teki pudonneilla keskihinnoilla näin hyvän tuloksen. Nokian suhteellinen kannattavuus ei juurikaan kärsinyt keskihintojen selvästä laskusta. Myöskään maailmalla vellovasta kustannusinflaatiosta ei näkynyt merkkejä.

Analyytikot odottivat tuloksesta "kohtuullista". Se oli jopa yllättävän vahva, kun sen suhteuttaa niihin pelkoihin ja epävarmuuksiin, mitä oli ilmassa ennen eilistä. Jotakin tuloksen yllättävyydestä kertoo, että uutistoimisto Bloombergin haastattelemat 33 analyytikkoa ennustivat, että Nokian liikevaihto olisi kasvanut vuoden toisella neljänneksellä 1,8 prosenttia 12,8 miljardiin euroon. Nokia kertoi torstaina, että sen liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavasta neljänneksestä 4,5 prosenttia 13,2 miljardiin euroon.

Myös lähikuukausien näkymät ovat myönteiset. Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon mukaan Nokia on saanut positiivista palauteta uutuustuotteiden valikoimasta, jota yhtiö aikoo myydä. Myös palvelu- ja ohjelmistoliiketoiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle toisen neljänneksen aikana. Kallasvuo ilmoitti olevansa optimistinen loppuvuoden suhteen. Se on hyvä signaali markkinoille.

Yhtiö porskutti hyvää tahtia Latinalaisessa Amerikassa ja Intiassa. Yllättävää kompurointia tapahtui Kiinassa, missä Nokia arvioi menettäneensä markkinaosuutta. Nokialla on kuitenkin keskeisiä kilpailijoitaan paremmat mahdollisuudet myynnin kasvattamiseen inflaation ja hidastuvan talouskasvun vaivaamilla vaikeilla markkinoilla.

Mennyttä neljännestä voi luonnehtia sanalla "hyvä". Pitää nimittäin muistaa, ettei Nokia tuonut paljoakaan uusia malleja ja puhelinten keskihinnat tulivat alas, kun taalan vaikutus oli suhteellisen kova. Markkinajahdissa on muistettava, ettei "todellinen läpimurto" ole mahdollista, ellei Nokia löydä keinoja Pohjois-Amerikan valloittamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.