Nokia saattaa joutua surkeasti narratuksi

Torstaina tulee taas huonoja uutisia Nokiasta. Yhtiö julkistaa tuolloin osavuosituloksensa, joka on rumasti tappiollinen. Kolmisenkymmentä analyytikkoa arvioi, että tappio on 452 miljoonaa euroa heinä–syyskuussa. Tappioennusteet vaihtelevat välillä 201–1 135 miljoonaa euroa.

Jospa siinä olisivatkin kaikki murheet, mutta eivät taida olla.

Vaikka tappiot jäisivät taakse ja Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustetut uudet Lumiat alkaisivat mennä hyvin kaupaksi, Nokia saattaa silti joutua jo lähitulevaisuudessa todellisiin vaikeuksiin.

Rumat huhut kertovat, että Microsoft alkaa tehdä itse WP-puhelimia, vaikka sen ei pitänyt niitä tehdä. Esimerkiksi venäläisbloggari Eldar Murtazin kirjoitti äskettäin Mobile Review -sivustolla, ettei Microsoft hyödy rahallisesti ollenkaan Windows Phone-käyttöjärjestelmän lisensseistä. Murtazin väittää, että Microsoft panee eri puhelinvalmistajilta saamansa lisenssitulonsa suoraan WP-laitteiden markkinointiin.

Vaikka venäläisbloggarin kirjoituksia on usein kyseenalaistettu, nyt hänen väitteissään voi olla vinha perä. Se todistaa epäilystä, jonka mukaan Nokialla ei ole erityissuhdetta Microsoftiin. Miksipä olisi?

Sitä paitsi jos Microsoft aikoo todella tulla markkinoille omalla puhelimellaan, mikä sen viisaampaa kuin antaa Nokian ja muiden WP8-lisenssin käyttäjien kuten HTC:n ja Samsungin tasoittaaa tietä WP8-puhelimillaan.

Nokian asema puhelinvalmistajien joukossa on erityisen kehno: se on ripustautunut käyttämään pelkästään WP-käyttöjärjestelmää. Samsung ja HTC käyttävät myös Androidia.

Yrityselämässä ei ole ainutlaatuista joutua narratuksi, mutta noloa se on.

Magnum-jäätelön tulo Suomeen on yksi klassista markkinavaltauksista 1990-luvulla. Valio valmisti Unileverin Magnum-jäätelöpuikkoja viisivuotisen sopimuksen turvin. Sitten sopimus päättyi ja Unilever ryhtyi tuomaan Magnumia Ruotsista. Markkinat olivat jo valmiit, mutta Valiolla oli sentään oma Androidinsa: se alkoi tehdä Classic-puikkoja.

Jos Microsoft tuo oman Windows Phone -puhelimensa myyntiin jo alkuvuonna, Nokia ei ennätä iloita uutuus-Lumioistaan pitkään, ehkä ei ollenkaan. Kuluttajille kun on tullut paha tapa jäädä odottelemaan uutuuksien markkinoilletuloa heti niiden julkistamisen jälkeen. Niin kävi Lumioille, joiden tultua kauppoihin paljastui, ettei niitä voi päivittää uuteen WP8-käyttöjärjestelmään. Myynti hiljeni välittömästi.

Taiwanilaisen Digitimes-lehden tietojen mukaan Microsoftin älypuhelinten sopimusvalmistaja olisi Pegatron. Sattumoisin se on sama yhtiö, joka kerrotaan valmistavan Microsoftille Surface-tabletin.

Microsoftin taipaleesta ei silti tule helppo: puhelinpatentit ovat isoilla valmistajilla.

Nokian kohtalo surettaa. Valtava määrä osaamista uhkaa kadota taivaan tuuliin väärän strategian takia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.