Nokia varoo joutumasta entiseen ahdinkoon

Verkkolaitteita valmistavan Nokian ilmoitusta ankarasta saneerauksesta ennätettiin odottaa jokseenkin vuoden ajan eli siitä lähtien, kun yhtiö ilmoitti Alcatel-Lucentin ostosta 15,6 miljardilla eurolla ja kertoi pyrkivänsä 900 miljoonan euron kustannussäästöihin.

Monen mielestä keskiviikkoinen ilmoitus jopa 1 300 työntekijän vähentämisestä Suomessa horjutti jälleen kerran luottamusta siihen, että lama joskus loppuu ja työpaikkojen määrä alkaa kasvaa.

Yhtiön suomalaiset työntekijät katsovat joutuvansa kärsimään kustannussynergioiden tavoittelusta ranskalaisten puolesta.

Suomessa Nokia työllistää tällä hetkellä 6 850 ihmistä. Jos ensi keskiviikkona alkavissa yt-neuvotteluissa ei muuta sovita, Nokia työllistää jatkossa 5 550 ihmistä Suomessa eli noin joka viides joutuu lähtemään.

On todennäköistä, että henkilöstö vähenee suurimpia lukuja vähemmän, koska kustannussynergioiden 900 miljoonan euron tavoite pitää sisällään säästöjä myös kiinteistöistä, palveluista, hankinnoista, jakeluketjusta ja valmistuksesta. Silti työpaikkoja vähenee lähes 10 000 eri puolilla maailmaa lähes 30 eri maassa.

Suomen nokialaisia rankemman saneerauksen kohteeksi uhkaa joutua Nokian Saksan henkilöstö, josta yt-neuvottelujen kohteeksi joutuu 29 prosenttia henkilöstöstä.

Ranskassa Nokia vähentää 4 400 työntekijästään vain 400. Pienen määrän katsotaan johtuvan siitä, että Nokia lupasi Ranskan hallitukselle säilyttää tutkimuksen ja tuotekehityksen työpaikkoja.

On tietysti mahdollista, että lupaus on vaikuttanut lukuihin, mutta todennäköistä se ei ole. Enemmän lienee vaikuttanut se, että Ranskassa irtisanominen on kallista. Ylempien toimihenkilöiden YTN laski vuosi sitten, että 3 000 euron kuukausipalkkaa saavan irtisanomiskorvaus voi olla jopa 48 000 euroa, jonka päälle tulee vielä vuoden palkkaa vastaava sosiaalipaketti.

Niin tai näin, Nokian oli viisasta ostaa Alcatel-Lucent. Kauppa sisälsi paksun 5G-patenttisalkun, joka tietää verkkorakentajalle töitä, vaikka aivan lähitulevaisuudessa operaattorit ennustavatkin kovin vähäisiä investointeja.

Toiseksi kauppa palautti Nokian kiinteän verkon liiketoimintaan, josta yhtiö oli aiemmin luopunut. Markkinoilla odotetaan operaattoreiden investoivan kiinteään verkkoon, joka pitää saada nykyaikaistettua kiireen vilkkaa ennen 5G-teknologian käyttöönottoa. Ilman kauppaa Nokialla saattaisi nyt olla sormi suussa.

Nokian toiminta vaikuttaa nyt määrätietoiselta. Se todistaa yrityksen oppineen matkapuhelinliiketoimintansa vaikeuksista. Yhtiön on otettava rohkeita askeleita, jotka pitävät sen muiden edellä. Nokia siis varoo joutumasta samaan ahdinkoon uudelleen, mikä on suurta viisautta.

Kunhan Nokian strategia alkaa purra todenteolla, uusia työpaikkoja syntyy väistämättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.