Nokialta tehoisku

Matkapuhelinjätti Nokia on ajautunut entistä haasteellisempaan tilanteeseen. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan Nokian markkinaosuus maailman matkapuhelinmarkkinoista laski alkuvuonna 25,1 prosenttiin, eli alimmilleen sitten vuoden 1997. Lasku on raju, sillä vastaavaan aikaan viime vuonna luku oli 30,6 prosenttia. Nokia itse arvioi huhtikuussa alkuvuoden markkinaosuudekseen 29 prosenttia.

Nokia kertoi jo aikaisemmin keväällä, että sen markkinaosuus laskee. Taustalla on suuri muutos, eli siirtyminen Windows Phone -käyttöjärjestelmään. Yhtiön pitää sitä ennen päästä eroon Symbian-pohjaisista laitteistaan.

Gartner arvioi tällä viikolla, että Nokia ryhtyy aggressiiviseen hintakilpailuun nykyisillä laitteillaan. Hinta on ainoa keino tehdä alasajettavasta alustasta kiinnostava. Kuluttajalle tämä on hyvä uutinen. Kokonaan toinen asia on, kuinka "vanha" laite enää kelpaa ihmisille.

Nokia on pannut kaikki toivonsa Windows-järjestelmään. Tie menestykseen tulee olemaan ohdakkeinen. Käyttöjärjestelmien kuninkaaksi on noussut Android, jonka osuus on 36 prosenttia myydyistä älypuhelimista. Amerikkalainen laitevalmistaja Apple on noussut kohinalla älypuhelinmarkkinoilla. Se myi tammi-maaliskuussa noin 17 miljoonaa iPhone-puhelinta, mikä on enemmän kuin kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna.

Applen raju nousu perustuu huippuosaamiseen ja oivalluksiin. Applen kasvu vaimenee kuitenkin sitä mukaa, kun kilpailijat saavuttavat yhtiön teknologista etumatkaa. Nokian yksi merkittävä ongelma on ollut matkapuhelinten vaisu menekki Pohjois-Amerikassa. Windows-yhteistyöstä odotetaan suomalaisyhtiölle pelastajaa. Applen tapaisten valmistajien taltuttaminen on kuitenkin erittäin vaikeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.