Nokialta tehoisku

Matkapuhelinjätti Nokia on ajautunut entistä haasteellisempaan tilanteeseen. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan Nokian markkinaosuus maailman matkapuhelinmarkkinoista laski alkuvuonna 25,1 prosenttiin, eli alimmilleen sitten vuoden 1997. Lasku on raju, sillä vastaavaan aikaan viime vuonna luku oli 30,6 prosenttia. Nokia itse arvioi huhtikuussa alkuvuoden markkinaosuudekseen 29 prosenttia.

Nokia kertoi jo aikaisemmin keväällä, että sen markkinaosuus laskee. Taustalla on suuri muutos, eli siirtyminen Windows Phone -käyttöjärjestelmään. Yhtiön pitää sitä ennen päästä eroon Symbian-pohjaisista laitteistaan.

Gartner arvioi tällä viikolla, että Nokia ryhtyy aggressiiviseen hintakilpailuun nykyisillä laitteillaan. Hinta on ainoa keino tehdä alasajettavasta alustasta kiinnostava. Kuluttajalle tämä on hyvä uutinen. Kokonaan toinen asia on, kuinka "vanha" laite enää kelpaa ihmisille.

Nokia on pannut kaikki toivonsa Windows-järjestelmään. Tie menestykseen tulee olemaan ohdakkeinen. Käyttöjärjestelmien kuninkaaksi on noussut Android, jonka osuus on 36 prosenttia myydyistä älypuhelimista. Amerikkalainen laitevalmistaja Apple on noussut kohinalla älypuhelinmarkkinoilla. Se myi tammi-maaliskuussa noin 17 miljoonaa iPhone-puhelinta, mikä on enemmän kuin kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna.

Applen raju nousu perustuu huippuosaamiseen ja oivalluksiin. Applen kasvu vaimenee kuitenkin sitä mukaa, kun kilpailijat saavuttavat yhtiön teknologista etumatkaa. Nokian yksi merkittävä ongelma on ollut matkapuhelinten vaisu menekki Pohjois-Amerikassa. Windows-yhteistyöstä odotetaan suomalaisyhtiölle pelastajaa. Applen tapaisten valmistajien taltuttaminen on kuitenkin erittäin vaikeaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.