Nokian varjossa on elämää

Suomen pörssiyhtiöillä menee vielä ihan kivasti, kunhan Nokian murheelliset luvut pannaan sivuun. Kauppalehden (3.12.) uutisen mukaan pörssiyhtiöiden tilauskannat olivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 31 miljardia euroa eli lähes kaikkien aikojen huipussaan.

Kasvu viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna oli kuutisen prosenttia. Liikevaihto kasvoi puolestaan 5,2 prosentin vauhtia.

Investoinnit ovat sen sijaan laskusuunnassa: laskua 11 prosenttia. Käyttöomaisuuden poistot ovat sentään pysyneet investointeja pienempinä. Ennen finanssikriisiä vuonna 2008 investoinnit nousivat tammi-syyskuussa 10,5 miljardiin euroon. Tämän vuoden tammi-syyskuussa luku oli vain 6,6 miljardia euroa. Suurin investoija oli TeliaSonera 1,42 miljardilla eurollaan.

Ensi vuodesta Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei tohdi sanoa mitään. Mukavat luvutkin kun selittyvät suurelta osin muutamalla isolla prosessiteollisuuden ja energiateollisuuden hankkeella.

Kilpailukyvyn heikkouteen liittyviä puheita on paha perustella pörssiyhtiöiden luvuilla. Ne eivät todista sen puolesta, että Suomen kilpailukyky olisi mennyt. Ennemmin näyttää siltä, että nyt mennään kohti normaaliin suhdannekiertoon kuuluvaa taantumaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.