Nokian varjossa on elämää

Suomen pörssiyhtiöillä menee vielä ihan kivasti, kunhan Nokian murheelliset luvut pannaan sivuun. Kauppalehden (3.12.) uutisen mukaan pörssiyhtiöiden tilauskannat olivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 31 miljardia euroa eli lähes kaikkien aikojen huipussaan.

Kasvu viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna oli kuutisen prosenttia. Liikevaihto kasvoi puolestaan 5,2 prosentin vauhtia.

Investoinnit ovat sen sijaan laskusuunnassa: laskua 11 prosenttia. Käyttöomaisuuden poistot ovat sentään pysyneet investointeja pienempinä. Ennen finanssikriisiä vuonna 2008 investoinnit nousivat tammi-syyskuussa 10,5 miljardiin euroon. Tämän vuoden tammi-syyskuussa luku oli vain 6,6 miljardia euroa. Suurin investoija oli TeliaSonera 1,42 miljardilla eurollaan.

Ensi vuodesta Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei tohdi sanoa mitään. Mukavat luvutkin kun selittyvät suurelta osin muutamalla isolla prosessiteollisuuden ja energiateollisuuden hankkeella.

Kilpailukyvyn heikkouteen liittyviä puheita on paha perustella pörssiyhtiöiden luvuilla. Ne eivät todista sen puolesta, että Suomen kilpailukyky olisi mennyt. Ennemmin näyttää siltä, että nyt mennään kohti normaaliin suhdannekiertoon kuuluvaa taantumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.