Nopeaa ja tehotonta

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva järjesti kuluneella viikolla Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä seminaarin, jossa pohdiskeltiin taloutta, erityisesti tätä meille niin tuttua markkinataloutta.

Selväksi tuli, että markkinatalous on saanut yhden uuden ja innokkaan apostolin. Keskustan entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Esko Aho on Nokian johtajaksi siirryttyään saanut repullisen uutta intoa.

Seminaarissa järjestetyssä paneelikeskustelussa Aho muun muassa kehui vuolaasti sitä, miten nopeaa ja dynaamista talouselämä on verrattuna tehottomaan ja hitaaseen politiikkaan.

Finanssimies Björn Wahlroos säesti muistuttamalla, että demokratiaan kuuluukin tietty tehottomuus.

ASIOITA voi aina tarkastella monilta puolilta. Joskus politiikan hitaus ja tehottomuus johtuukin siitä, että päätöksiä tehdään liian nopeasti tai liian usein.

Tällainen kuva syntyy, kun seuraa pohjoissavolaista kunnallispolitiikkaa.

SIILINJÄRVI ja Maaninka yllättivät kevään korvalla ryhtymällä puuhaamaan personaaliunionia eli yhteistä kunnanjohtajaa. Tilaa syntyi, kun vain kotvan Siilinjärvellä viihtynyt Jari Tolonen valittiin Kajaanin kaupunginjohtajaksi.

Yhteiseksi kunnanjohtajaksi piti valita Maaningan kunnanjohtaja Soile Lahti, joka otti haasteen vastaan. Miksi ei olisi ottanut? Siilinjärvi on yli 20 000 asukkaan vireä ja kasvava kunta. Maaningalla väkeä on vajaat 4 000.

Myös puolueet kummassakin kunnassa järjestäytyivät nopeasti hankkeen taakse. Vain kokoomus jäi Siilinjärvellä vielä miettimään. Kyse taisi kuitenkin enemmän olla menettelytavoista kuin itse asiasta. Kokoomusta sapetti, että se kutsuttiin muiden kattamaan valmiiseen pöytään.

Yksimielisyys oli kuitenkin sen verran suuri, että Lahti olisi valittu myös Siilinjärven kunnanjohtajaksi, vaikka virka olisikin muotoseikkojen vuoksi jouduttu julistaman yleiseen hakuun.

KULUNEELLA viikolla tuli yllätys: Lahti kieltäytyi kunniasta ja vetosi tulossa olevaan perheenlisäykseen.

Kaikki kunnia nuoren naisjohtajan ratkaisulle. Se ei todennäköisesti ollut helppo.

Joutuu kuitenkin pohtimaan, oliko Maaningan ja Siilinjärven kunnallispoliitikkojen hankkeessa pelkästään kyse yhteisestä kunnanjohtajasta. Eikö se kuitenkin ollut vain ensimmäinen askel, jonka avulla olisi kiinteytetty ja viety pitemmälle kahden kunnan jo nykyisin tiivistä yhteistyötä?

Maakunnassa on jo hyvä esimerkki. Lapinlahdella ja Varpaisjärvellä yhteinen kunnanjohtaja melko pian esitti kuntaliitosselvitysten tekemistä.

Jos näin oli - tai paremminkin: kun näin oli - eikö ole lyhytnäköistä luopua askeleesta yhteiseksi kunnanjohtajaksi kaavaillun virkamiehen henkilökohtaisen ratkaisun vuoksi. Kahden kunnan yhteistyössä on sentään kyse paljon suuremmista asioista.

Nämä suuremmat asiat pitäisi nyt asettaa laajempaan arviointiin molemmissa kunnissa. Yhteistä kunnanjohtajaa ei aiota valita, mutta yhteistyössä voidaan edetä myös muulla tavalla.

Sitä paitsi: kyllä Soile Lahti aikanaan palaa virkaansa äitiyslomalta.

SIILINJÄRVI ja Maaninka saavat varmasti asiansa hyvään järjestykseen. Vaikeampaa saattaa olla Kaavilla.

Kaavi rakensi edellisellä valtuustokaudella yhteistyötä naapurinsa Juankosken kanssa kohtalaisen hyvässä yhteisymmärryksessä. Yhteistyösopimuksia tehtiin erityisesti koulutoimessa.

Vuonna 2007 sovittiin kuntien yläkoulujen yhdistämisestä. Vuodesta 2010 Kaavin yläkoululaiset olisivat käyneet koulussa Juankoskella.

Niin kuin demokratiassa on tapana, vaalit tulivat väliin. Uusi valtuusto on ryhtynyt purkamaan sopimuksia omin päin kuulematta Juankoskea. Siihen taitaa romahtaa koko yhteistyö.

Itsenäisyydellä on helppo hekumoida, ainakin siihen saakka, kun arki pakottaa ainoaan jäljellä olevaan ratkaisuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.