Nopeasti löytyneet säästöt synnyttävät kysymyksiä

Kuopion yliopistollinen sairaala sopeuttaa talouttaan näillä näkymin ilman lomautuksia ja irtisanomisia. Kaksivaiheisen sopeutusohjelman mukaan ensimmäisessä vaiheessa tulee testattavaksi, miten paljon henkilöstökuluista on mahdollista nipistää työajan joustoilla ja työajan vapaaehtoisella säätelyllä. Lisäksi yhteistoimintaneuvotteluissa syntyi yhdeksän kohdan ohjelma, jonka uskotaan tuovan yli viiden miljoonan euron säästöt. Ammattiyhdistysten odotetaan hyväksyvän ohjelman tänään.

On kiva, jos ketään ei tarvitse lomauttaa saati irtisanoa. Töitä KYSillä riittää, eikä työntekijöitä ole liikaa. Nopeasti löytyneet säästöt synnyttävät kuitenkin kysymyksiä siitä, miten paljon 4 500 työntekijän kokonaisuudessa onkaan sellaisia kustannuseriä, jotka eivät ole välttämättömiä. Tosin viiden miljoonan euron säästö käyttötalousmenojen vajaan 500 miljoonan euron kokonaisuudesta on vain reipas prosentti.

Koulutusmäärärahojen vähentämisellä uskotaan säästöä syntyvän reipas miljoona euroa. Kun oletetaan, että KYS ei tingi tarpeellisista ja yliopistosairaalalle välttämättömistä koulutuksista, voidaan päätellä löytyneiden säästökohteiden olevan sellaisia koulutuksia, joita ilmankin on mahdollista tulla toimeen. Miksi sellaisia koulutuksia ylipäätään järjestetään?

On puolestaan epäselvää, miten säästöjä voi syntyä lomarahojen vaihdolla vapaiksi. Sen on laskettu tuovan säästöä 1,4 miljoonaa euroa. Vapaitaan viettävien tilalle on palkattava sijaisia, ja se maksaa.

Muita sopeutuskeinoja olisivat lisä- ja ylitöiden vähentäminen, osa-aikaisen työn lisääminen, muutokset liukuvan työajan käytössä ja työaikapankkikäytännöissä (Savon Sanomat 14.3.). Jos ja kun säästöjä niistäkin irtoaa, veronmaksajat taputtavat varmasti käsiään, joskin hämmentyneinä siitä, ettei toimiin ole ryhdytty aikaisemmin.

Säästötarve johtuu osittain siitä, että niin sanottu ulkokuntamyynti on vähentynyt. Niin sanotulla erva-alueella yhteistyö ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla Joensuun ja Jyväskylän kanssa, vaan niistä on lähetetty potilaita Kuopiota kauemmaksi. Yliopistosairaalan tuottomenetysten keskellä on sentään myös myönteisiä ja iloisia uutisia, joista yksi on se, että erityisen vaativaa erikoissairaanhoitoa tarvitsevia keskosia syntyi tavallista vähemmän.

KYS on Pohjois-Savon ylpeydenaihe, jonka toimintakykyyn on jatkuvasti panostettava, jotta potilaille voidaan turvata paras mahdollinen hoito. Lähtökohdan haasteellisuus konkretisoituu silti joka kerta, kun esimerkiksi laitteiden uusimista pohditaan. Jos uusi laite maksaa kaksi kertaa enemmän kuin vanha, joka sekään ei useinkaan ole kovin vanha, on kysyttävä, onko hankinta järkevä ja kasvattaisiko sama raha hoidon vaikuttavuutta enemmän jossakin toisaalla. Yt-neuvottelut osoittivat, että säästöjä kannattaa puntaroida juuri työntekijäjärjestöjen kanssa. Epäilemättä olisi viisasta kannustaa työntekijöitä jatkuvaan puntarointiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi mahdollisuus eläinlaille

Turvallisuusympäristön muutos yllättää jatkuvasti

Jätevesiasetusmummo

Varusmiesten päiväraha on jäänyt jälkeen

Silmät on siniset

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.