Norovirusta vastaan pitää taistella tosissaan

Kuopion palvelutaloissa riehuva norovirus on pelottava taudinaiheuttaja. Mahaa kouristaa, on pahoinvointia, oksennuttaa, ripuli vaivaa ja kuumettakin saattaa olla.

Vaikka tauti menee ohi terveillä aikuisilla viimeistään parissa vuorokaudessa, sen kanssa ei ole leikkimistä. Sairaus voi olla jopa kuolemaksi sellaisille ihmisille, joilla on alentunut vastustuskyky.

Viruksen leviämistä on vaikea välttää, sillä se tarttuu jo ennen taudin oireiden puhkeamista. Lisäksi virus on sitkeä epeli, se kun säilyy elossa kosketuspinnoilla kuten ovenkahvassa jopa viikkoja. Huonosti pestyt kädet levittävät virusta, joka ei kuole edes pakastimessa saati jääkaapissa. Kädet pitää pestä huolellisesti aina myös siksi, että virusta saattaa olla ulosteessa jopa viikkojen päästä taudin jälkeen.

Viime kesänä pahoinvointiepidemia riehui ruotsinlaivalla. Silloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti, että noroviruksen infektoimiskyky voi säilyä huoneenlämmössä oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta.

Viruksen sitkeähenkisyys tekee sen torjumisen vaikeaksi. Käsiäkin pitäisi pestä kerrallaan vähintään neljäkymmentä sekuntia ja sen jälkeen huuhdella ja kuivata hyvin.

Kuopiossa Mäntykampuksen rakennuksessa yleinen ruokala meni kiinni täksi viikoksi. Varotoimenpide on oikeansuuntainen, mutta riittääkö se? Jos viruksesta ei ole varmuudella päästy eroon, uuden epidemian syntymisen mahdollisuus muhii. Virusta vastaan on taisteltava kaikin keinoin varsinkin vanhusten palvelutaloissa, joiden asukkailla jo perussairaudet alentavat vastustuskykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.