Norovirusta vastaan pitää taistella tosissaan

Kuopion palvelutaloissa riehuva norovirus on pelottava taudinaiheuttaja. Mahaa kouristaa, on pahoinvointia, oksennuttaa, ripuli vaivaa ja kuumettakin saattaa olla.

Vaikka tauti menee ohi terveillä aikuisilla viimeistään parissa vuorokaudessa, sen kanssa ei ole leikkimistä. Sairaus voi olla jopa kuolemaksi sellaisille ihmisille, joilla on alentunut vastustuskyky.

Viruksen leviämistä on vaikea välttää, sillä se tarttuu jo ennen taudin oireiden puhkeamista. Lisäksi virus on sitkeä epeli, se kun säilyy elossa kosketuspinnoilla kuten ovenkahvassa jopa viikkoja. Huonosti pestyt kädet levittävät virusta, joka ei kuole edes pakastimessa saati jääkaapissa. Kädet pitää pestä huolellisesti aina myös siksi, että virusta saattaa olla ulosteessa jopa viikkojen päästä taudin jälkeen.

Viime kesänä pahoinvointiepidemia riehui ruotsinlaivalla. Silloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti, että noroviruksen infektoimiskyky voi säilyä huoneenlämmössä oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta.

Viruksen sitkeähenkisyys tekee sen torjumisen vaikeaksi. Käsiäkin pitäisi pestä kerrallaan vähintään neljäkymmentä sekuntia ja sen jälkeen huuhdella ja kuivata hyvin.

Kuopiossa Mäntykampuksen rakennuksessa yleinen ruokala meni kiinni täksi viikoksi. Varotoimenpide on oikeansuuntainen, mutta riittääkö se? Jos viruksesta ei ole varmuudella päästy eroon, uuden epidemian syntymisen mahdollisuus muhii. Virusta vastaan on taisteltava kaikin keinoin varsinkin vanhusten palvelutaloissa, joiden asukkailla jo perussairaudet alentavat vastustuskykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.