Norppaverkot naulaan

Rekka törmäsi helmikuussa tietä ylittäneeseen itämerennorppaan Pohjois-Pohjanmaalla. Hyljeparka heitti henkensä. Tapauksessa ei ollut muuta erikoista kuin se, että norppa oli eksynyt omasta ympäristöstään, merestä valtatielle.

Tästä rekkakolarin uhrista ei revitelty suuria otsikoita. Yhden palstan uutinen riitti. Mietin mielessäni, olikohan veijarin matkan laukaisut tieto, kuinka sen lajitoverin, saimaannorpan elinolot ovat Itä-Suomessa lopultakin kohenemassa?

Kukaan ei kaipaa yhtä itämerennorppaa. Niitä on kalastajien riesana arviolta vielä 6 000, jopa 10 000 yksilöä. Saimaannorppia on sitä vastoin enää vain noin 260.

Rekan alle Saimaan viiksiniekkoja ei ole tietääkseni vielä koskaan jäänyt. Jos olisi, murhetta ei kuitattaisi yhden palstan uutisilla.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmä II jätti äskettäin 17 toimenpide-ehdotusta sisältävän raporttinsa maa- ja metsätalousministerille Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk.).

Hieno uutinen raportissa oli, että tavoitteesta saada 1 500 neliökilometriä verkkokalastusrajoituksen piiriin on lähes täynnä. Suomen Luonnonsuojeluliitto nosti kuitenkin esiin huolen tärkeille norppa-alueille vielä jäävistä aukoista.

Liitto vaati rajoitusalueiden laajentamista vähintään 2 000 neliökilometriin ja asetusta verkkokalastuksen rajoittamiseen.

Asetus uhkaa, jos aukot eivät täyty marraskuun loppuun mennessä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei asetusta tarvita.

Etelä-Savon kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Harry Härkönen on paiskinut hartiavoimin töitä rajoitussopimusten eteen. Mies on istunut pelkästään viimeisen vuoden aikana yli sadassa osakaskunnan kokouksessa hieromassa uusia sopimuksia. Nimet ovat jo parissa sadassa paperissa.

Härkösen mukaan raportin julkistamisen jälkeen uusia sopimuksia on vielä syntynyt ja syntymässä. Hän on vakuuttunut, ettei Saimaalle jää norppaa uhkaavia aukkoja.

Toivottavasti kalatalousneuvoja on oikeassa. Norpalta, saati nuorelta kuutilta ei voi vaatia, että se osaa pysytellä vain sellaisissa vesissä, missä ei verkkokalasteta 15.4.-30.6.

Norpalle odotetaan pitkästä aikaa suotuisaa kevättä. Pesintäolot ovat ainakin vielä rantakinoksissa oivalliset ja verkkoja on vedessä entistä vähemmän silloin, kun kuutit pulahtavat ensimmäisiä kertoja pesistä vesiin.

Toivon totisesti, ettei kukaan häiritse hylkeiden pesintää. Moottorikelkkailijoilla ei pitäisi olla mitään asiaa norppavesien rannoille.

Nyt on varovaisia toiveita, että eloon jää enemmän kuutteja kuin viime vuosina. Eloonjääneitä on ollut viimeisen neljän vuoden aikana keskimäärin 40 vuodessa. Vielä 2000-luvun alussa määrä oli noin 50.

Parannuksista huolimatta pitäisi tapahtua ihme, että tavoite 400 norpasta vuoteen 2020 mennessä toteutuisi. Yhtään norppaa ei ole enää varaa saattaa vaaraan. Luonnonsuojeluliiton vaatimus ei ole siksi lainkaan kohtuuton.

Maailmassa on tällä hetkellä alle 80 uhanalaista nisäkäslajia. Suomi tuskin haluaa mainetta maana, joka tappaa yhden omistaan sukupuuttoon. Näin on käymässä ja ehkä jo käynytkin muun muassa tamaraolle, vesipuhvelin sukulaiselle Aasiassa.

Saimaannorppa ja tamarao ovat äärimmäisen uhanalaisia. Suomalainen susi ja WWF:n tunnuksesta tuttu isopanda ovat vain "erittäin uhanalaisia".

Laaja työryhmä sovitteli kalastajien ja norpan etuja Saimaalla onnistuneesti. Vapaaehtoisuus on kaikkien etu ja kantaa parasta hedelmää.

Voiko kukaan jatkossa kyseenalaistaa sitä, kumpi on tärkeämpää, elävä norppa vai harmi parin kuukauden ajan ruokapöydästä puuttuvasta, verkosta nostetussa hauesta? Toivon, että kyseenalaistajat ovat jo kuolleet sukupuuttoon ja norppa pelastuu.

Kirjoittaja on Savon-Sanomien Keski-Savon aluetoimituksen toimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.