Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Pääsiäistä Pariisissa sävyttää suru kaupungin maamerkin, Notre Damen laajoista tulipalovaurioista. Yli 850-vuotiaan katedraalin puiset kattorakenteet, keskitorni ja huomattava osa sisätiloista tuhoutuivat maanantai-iltana nopeasti edenneessä palossa.

Varhaisgotiikkaa edustava Notre Dame on Unescon maailmanperintökohde ja Pariisin tunnetuista symboleista vanhin. Se on tuttu miljoonille ja taas miljoonille turisteille, joita virtaa paikalle kaikkialta maailmasta.

Onnettomuudessa oli mukana myös onnea. Osa pyhäinjäännöksistä ja taideaarteista saatiin pelastettua palon keskeltä ja muun muassa patsaita oli viety vastikään restauroitaviksi. Kivinen perusrakenne säilyi ja sen mukana kirkon paraatipuoli, läntinen julkisivu ruusuikkunoineen ja kellotorneineen.

Mikä tärkeintä, ihmishenkiä ei menetetty, vaikka yksi palomiehistä sai pahoja vammoja. Palomiehet osoittivat sankarillista rohkeutta estäessään tulen leviämistä sisällä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron julisti palon vielä kytiessä, että Notre Dame rakennetaan uudelleen. Lahjoituksia alkoi virrata nopeasti satojen miljoonien arvosta.

Katedraali koetaan laajasti koko Euroopan, kristikunnan ja ihmiskunnan yhteiseksi omaisuudeksi. Jälleenrakennus kestää vähintään vuosikymmeniä. Entistä ei saada takaisin, sillä uniikkeja taideteoksia on menetetty. Haasteeksi voi koitua myös entisaikojen käsityötaitoja vastaavan osaamisen saatavuus.

Notre Damea oli edellisen kerran runneltu pahoin Ranskan vallankumouksen joukkovandalismissa. Lohdullista on, että uuden palon arvioidaan saaneen alkunsa kunnostuksen yhteydessä vahingossa eikä tihutyöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.