Nousu kiihtyy

Inflaatio on kiihtynyt Suomessa. Syyskuun lukemat olivat keskimäärin 1,4 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Kasvu johtuu osakehuoneistojen ja kiinteistöjen sekä polttoaineiden hintojen noususta. Nousuun vaikuttivat myös alkoholijuomien ja sähkön hintojen kallistuminen sekä vuokrankorotukset.

Näyttää ilmeiseltä, että inflaatio kiihtyy edelleen, sillä vuodenvaihteen jälkeen on odotettavissa lisää hintojen ja maksujen korotuksia. Elintarvikeala ilmoitti hiljattain korotuspaineista. Esimerkiksi leipomoilla on tarve nostaa tuotteidensa hintoja jopa yli viisi prosenttia.

Eilen annetussa Tilastokeskuksen antamassa tiedossa painotetaan, että syyskuun inflaation kohoamista hillitsivät elintarvikkeiden halpeneminen ja korkojen lasku. Pankeista on tullut yhä enemmän tietoa, että korot ovat lievässä nousussa. Jos suunta jyrkkenee, se vaikuttaa lainamarkkinoihin ja inflaatioon.

Suomen talous elpyy koko ajan, joka johtuu suurelta osin siitä, että vienti vetää jälleen. Taloutemme on voimakkaasti riippuvainen maailmantalouden kehityksestä. Yhdysvaltain työttömyys ei hellitä, ja maan talouden vaikeudet heijastuvat laajalti maailmalle. Ongelmia lisää Kiinan sekä johtavien teollisuusmaiden välinen valuuttakiista. Vaikka Suomen talouden suunta on nyt hyvä, liiallisen hyvän olon tunteeseen tuudittautuminen on vaarallista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.