Nousua seuraa aina lasku

Osakemarkkinoilla pelaavat aivan samat säännöt kuin kesäsäässä: sateen jälkeen tulee pouta ja myrskyn jälkeen tyyntä. Ja päinvastoin. Eli nousua seuraa aina lasku ja laskua nousu. Tämä on nähty viimeksi Kiinassa, missä osakekurssit nousivat viimeisten 12 kuukauden aikana peräti 150 prosenttia. Nyt kurssit ovat pudonneet noin kolmanneksen kesäkuun puolivälin jälkeen niin Shanghain kuin Shenzheninkin pörssissä eli jokseenkin vuoden takaiselle tasolle.

Kuplaa selittää esimerkiksi se, että moni yritys on ottanut pankkilainaa omia osakkeitaan vastaan – ja sijoittanut lainarahaa osakemarkkinoille. Lama syvenee, jos pankit alkavat esittää realisointivaatimuksia.

Kiinalaisten kotitalouksien omaisuudesta noin 15 prosenttia on HSBC-pankin mukaan osakemarkkinoilla. Kun omaisuuden arvo laskee, into kuluttaa hiipuu. Tilanteen dramaattisuutta korostaa se, että kuluttajien luottamus on alkanut nopeasti huveta samaan aikaan kun maan talouskasvu hidastuu.

Valtio on tosin ryhtynyt vakauttamaan markkinoita muun muassa kieltämällä suurimpia osakkeenomistajia myymästä osuuksiaan listaosakkeista kuuteen kuukauteen. Torstaina kurssit nousivatkin.

Kurssien heilunta kielii rahoitusongelmista ja velkaantumisesta. Jos tilanne kriisiytyy, se näkyy Suomessakin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Suuri ja kallis seikkailu

Sote-alan tutkinnan pää auki Joroisissa

Yhtiöt tekemään ratoja

Talvivaaran tarinassa on paljon opiksi otettavaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.