Nukkuminen jää vähiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistaina julkistama tutkimus hätkähdyttää: koululaisten väsymys päivisin ja siihen liittyvät uniongelmat ovat kaksinkertaistuneet kahden viime vuosikymmenen aikana.

THL:n tutkimuksessa selviteltiin myös univaikeuksien ja väsymyksen yhteyttä menestymiseen koulussa. Tulos oli luonnollisesti, että väsyneet koululaiset menestyvät paljon virkeitä oppilaitaan heikommin. Kukapa jaksaisi keskittyä opetukseen, jos uni tahtoo yllättää kesken oppitunnin.

Erityisesti väsymys vaivaa yläkouluikäisiä nuoria. Ainoa positiivinen asia tutkimuksessa on, että uniongelmien kasvu näyttää pysähtyneen 2010-luvulla.

Tutkimuksen mukaan uniongelmat keskittyvät pienelle osalle nuoria. Niin syvälle nuorten elämään tutkimuksessa ei päästy, että olisi voitu todentaa, mitkä ovat väsyneisyyden ja uniongelmien syyt.

THL:n tiistaina julkistamassa tiedotteessa erikoistutkija Erkki Kronholm kuitenkin pohtii, voisivatko syyt löytyä nuorten vuorokausirytmin muuttumisesta murrosiässä. Vuorokausirytmiä taas saattaa muuttaa kasvanut ”elektronisten laitteiden” käyttäminen. Elektronisilla laitteilla tutkija tarkoittanee tietokoneita ja älypuhelimia, joiden parissa nuoret saattavat viihtyä iltaisin myöhään.

Jos näin on, vanhempien on ryhdistäydyttävä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.