Nukkuminen jää vähiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistaina julkistama tutkimus hätkähdyttää: koululaisten väsymys päivisin ja siihen liittyvät uniongelmat ovat kaksinkertaistuneet kahden viime vuosikymmenen aikana.

THL:n tutkimuksessa selviteltiin myös univaikeuksien ja väsymyksen yhteyttä menestymiseen koulussa. Tulos oli luonnollisesti, että väsyneet koululaiset menestyvät paljon virkeitä oppilaitaan heikommin. Kukapa jaksaisi keskittyä opetukseen, jos uni tahtoo yllättää kesken oppitunnin.

Erityisesti väsymys vaivaa yläkouluikäisiä nuoria. Ainoa positiivinen asia tutkimuksessa on, että uniongelmien kasvu näyttää pysähtyneen 2010-luvulla.

Tutkimuksen mukaan uniongelmat keskittyvät pienelle osalle nuoria. Niin syvälle nuorten elämään tutkimuksessa ei päästy, että olisi voitu todentaa, mitkä ovat väsyneisyyden ja uniongelmien syyt.

THL:n tiistaina julkistamassa tiedotteessa erikoistutkija Erkki Kronholm kuitenkin pohtii, voisivatko syyt löytyä nuorten vuorokausirytmin muuttumisesta murrosiässä. Vuorokausirytmiä taas saattaa muuttaa kasvanut ”elektronisten laitteiden” käyttäminen. Elektronisilla laitteilla tutkija tarkoittanee tietokoneita ja älypuhelimia, joiden parissa nuoret saattavat viihtyä iltaisin myöhään.

Jos näin on, vanhempien on ryhdistäydyttävä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.