Nukkuminen jää vähiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistaina julkistama tutkimus hätkähdyttää: koululaisten väsymys päivisin ja siihen liittyvät uniongelmat ovat kaksinkertaistuneet kahden viime vuosikymmenen aikana.

THL:n tutkimuksessa selviteltiin myös univaikeuksien ja väsymyksen yhteyttä menestymiseen koulussa. Tulos oli luonnollisesti, että väsyneet koululaiset menestyvät paljon virkeitä oppilaitaan heikommin. Kukapa jaksaisi keskittyä opetukseen, jos uni tahtoo yllättää kesken oppitunnin.

Erityisesti väsymys vaivaa yläkouluikäisiä nuoria. Ainoa positiivinen asia tutkimuksessa on, että uniongelmien kasvu näyttää pysähtyneen 2010-luvulla.

Tutkimuksen mukaan uniongelmat keskittyvät pienelle osalle nuoria. Niin syvälle nuorten elämään tutkimuksessa ei päästy, että olisi voitu todentaa, mitkä ovat väsyneisyyden ja uniongelmien syyt.

THL:n tiistaina julkistamassa tiedotteessa erikoistutkija Erkki Kronholm kuitenkin pohtii, voisivatko syyt löytyä nuorten vuorokausirytmin muuttumisesta murrosiässä. Vuorokausirytmiä taas saattaa muuttaa kasvanut ”elektronisten laitteiden” käyttäminen. Elektronisilla laitteilla tutkija tarkoittanee tietokoneita ja älypuhelimia, joiden parissa nuoret saattavat viihtyä iltaisin myöhään.

Jos näin on, vanhempien on ryhdistäydyttävä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.