Nukkuvien puolue menetti kannatustaan

Jo ennakkoäänestys loi odotuksia lopullisen äänestysaktiivisuuden nousulle, joka varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina myös toteutui. Äänioikeutettujen joukko riensi äänestämään innokkaammin kuin missään aikaisemmissa eduskuntavaaleissa: yli 1,5 miljoonaa ääntä oli noin 36,1 prosenttia kaikista äänioikeutetuista eli 3,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2015 vaaleissa.

Äänestysaktiivisuuden nousu merkitsee sitä, että nukkuvien puolue menettää kannatustaan, ja se on lähtökohtaisesti aina demokratian voitto ja hieno asia.

Vaaleissa kannatustaan menettäneiden näkökulmasta on tietysti traagista, että aikaisemmissa vaaleissa katsomoon tai kotisohvalle selälleen jääneiden ihmisten into äänestää kohdistui tällä kerralla enemmän muihin kuin heihin.

Nukkuvien joukko on hyvin kirjava. Tällä kertaa heränneistä osa liittyi heihin, jotka antoivat äänensä kyllästyttyään oikeistolaisena pitämäänsä hallituksen politiikkaan, ja osa heihin, jotka muutoin halusivat näpäyttää Juha Sipilän (kesk.) johtamaa hallitusta.

Nukkuvista iso osa etsiytyi luultavasti perussuomalaisiin, mutta myös SDP ja vasemmistoliitto hyötyivät selvästi äänestysinnon noususta.

On tärkeää huomata, että nukkuvien puolue on yhä suurin puolue. Nukkuvien joukossa on heitäkin, jotka ovat aikanaan pettyneet politiikkaan vaikutuskanavana eivätkä välitä reagoida. Poliitikoilla onkin suuri vastuu alkavalla vaalikaudella toimia niin, että luottamus politiikkaan pysyisi niillä, jotka nyt siihen turvautuivat, ja syntyisi niillä, jotka eivät tällä kerralla vaivautuneet äänestämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.