Nuorena on nukuttava

Pulpeteissaan nuokkuvat yläkoululaiset ovat tuttu näky opettajille. Jopa 15 prosenttia murrosikäisistä tytöistä ja kahdeksan prosenttia pojista kärsii nukahtamisvaikeuksista tai heräilemisestä öisin. Syitä tiedetään useita, esimerkiksi stressi, unettomuuden pelko ja eri syistä johtuvat unirytmin häiriöt.

Koulu on työtä ja vaatii virkeyttä. Myös murrosikä, aikuiseksi kasvaminen itsessään on voimia vaativaa. Iltapäivään asti univelkojaan kuittaava nuori on viikonloppuisin tuttu näky monessa kodissa. Riittävään uneen on kiinnitettävä huomiota myös kouluviikon aikana.

Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä patistaa tänään ilmestyvässä Suomen Lääkärilehdessä vanhempia huolehtimaan kouluikäisten lastensa nukkumistottumuksista aikaisempaa tiukemmin. Huomattava osa koululaisten uniongelmista on ennaltaehkäistävissä, mutta ongelmiin on puututtava ajoissa.

Huolehtimisen voi aloittaa siitä, että lastenhuoneesta poistetaan televisio, jos siellä on sellainen, ja tietokoneen käytölle sovitaan rajat. Kännykästä katkaistaan virta yöksi. Kovin myöhään alkavista liikunnallisista harrastuksista luovutaan, jos niiden jälkeen on vaikea päästä uneen.

Saarenpää-Heikkilän mukaan murrosikäisten vanhemmat eivät usein edes tiedä, milloin lapsi todellisuudessa käy nukkumaan. Jos tämä ei ymmärrä itse säännöllisen levon merkitystä, vanhempien on herättävä kontrolloimaan nuorensa nukkumisaikoja.

Unettomuusongelmilla on taipumus kroonistua. Nuoruudessa hoitamatta jääneet oireet voivat olla pohjana koko elämän jatkuvalle huonounisuudelle. Työelämä vaatii tiettyjen kellonaikojen noudattamista ja täyttä työpanosta. Vuorokausirytmin on silloin oltava kohdallaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.