Nuorena on nukuttava

Pulpeteissaan nuokkuvat yläkoululaiset ovat tuttu näky opettajille. Jopa 15 prosenttia murrosikäisistä tytöistä ja kahdeksan prosenttia pojista kärsii nukahtamisvaikeuksista tai heräilemisestä öisin. Syitä tiedetään useita, esimerkiksi stressi, unettomuuden pelko ja eri syistä johtuvat unirytmin häiriöt.

Koulu on työtä ja vaatii virkeyttä. Myös murrosikä, aikuiseksi kasvaminen itsessään on voimia vaativaa. Iltapäivään asti univelkojaan kuittaava nuori on viikonloppuisin tuttu näky monessa kodissa. Riittävään uneen on kiinnitettävä huomiota myös kouluviikon aikana.

Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä patistaa tänään ilmestyvässä Suomen Lääkärilehdessä vanhempia huolehtimaan kouluikäisten lastensa nukkumistottumuksista aikaisempaa tiukemmin. Huomattava osa koululaisten uniongelmista on ennaltaehkäistävissä, mutta ongelmiin on puututtava ajoissa.

Huolehtimisen voi aloittaa siitä, että lastenhuoneesta poistetaan televisio, jos siellä on sellainen, ja tietokoneen käytölle sovitaan rajat. Kännykästä katkaistaan virta yöksi. Kovin myöhään alkavista liikunnallisista harrastuksista luovutaan, jos niiden jälkeen on vaikea päästä uneen.

Saarenpää-Heikkilän mukaan murrosikäisten vanhemmat eivät usein edes tiedä, milloin lapsi todellisuudessa käy nukkumaan. Jos tämä ei ymmärrä itse säännöllisen levon merkitystä, vanhempien on herättävä kontrolloimaan nuorensa nukkumisaikoja.

Unettomuusongelmilla on taipumus kroonistua. Nuoruudessa hoitamatta jääneet oireet voivat olla pohjana koko elämän jatkuvalle huonounisuudelle. Työelämä vaatii tiettyjen kellonaikojen noudattamista ja täyttä työpanosta. Vuorokausirytmin on silloin oltava kohdallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.