Nuoret ja SDP

Sosiaalidemokraattinen puolue on menettänyt eniten nuoria kannattajia vuoden 2004 jälkeen. Helsingin Sanomissa keskiviikkona julkaistun kannatustutkimuksen mukaan pudotus olisi peräti 4,6 prosenttiyksikköä.

Pudotus merkitsee myös sitä, että SDP on tällä hetkellä vasta neljänneksi suosituin puolue 18-29 -vuotiaiden mannersuomalaisten nuorten keskuudessa. Kannatus oli tutkimuksen mukaan tämän vuoden tammikuussa 16,1 prosenttia.

Suosituin nuorisopuolue on edelleen keskusta, jonka kannatus (22,6 prosenttia) on käytännössä nyt sama kuin vuonna 2004. Kokoomuksen kannatus oli 19,8 ja kolmanneksi kivunneen Vihreän liiton tasan 19 prosenttia.

Nuorten kannattajien kaikkoaminen tuottaa varmasti päänvaivaa SDP:lle, joka edelleen kipuilee viime vuonna heikosti menneiden eduskuntavaalien vuoksi. Oletettavaa on, että vaatimukset puolueen uudistamiseksi lisääntyvät.

Puolueen puheenjohtajaksi on ilmoittautunut ensi kesän puoluekokouksessa pyrkimään toistaiseksi vain kansanedustaja Erkki Tuomioja. Yllätys olisi, jos puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei silti haluaisi jatkaa.

Heikentynyt kannatus nuorten keskuudessa saattaa vaikuttaa siihen, että jonkun nuoren on myös lähdettävä puheenjohtajakilpaan. Tunkua mahdollista nuorista puheenjohtajaehdokkaista ei kuitenkaan ole. Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri on kertonut sentään harkitsevansa ehdokkuutta, mutta ikään hänelläkin on jo 35 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.